Съобщения за медиите

Новото президентство на област Централна Европа започва службата си

От 1 август 2024 г. старейшина Рубен В. Алио започва службата си като нов президент на област Централна Европа на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Старейшина Джак Н. Джерард служи като първи съветник, а старейшина Джеймс У. Макконки III като втори съветник. 

EURCAP2024_01.jpg
EURCAP2024_01.jpg
Новото президентство на област Централна Европа от ляво надясно: Старейшина Джак Н. Джерард, първи съветник, старейшина Рубен В. Алио, президент, старейшина Джеймс У. Макконки III, втори съветник.2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

„За мен и съпругата ми Фабиана е голяма привилегия и уникална благословия да служим тук в Европа“ – казва старейшина Алио. „Идвам от страна, където възстановеното Евангелие на Исус Христос се разпространява чудесно. Процъфтяващата Църква, която виждаме сега в Южна Америка, води началото си от немски емигранти, преместили се в Аржентина през 1923 г., а малко по-късно и в Бразилия“ – продължава той. „Църквата в Европа има големи заслуги за това, което имаме днес в Южна Америка. Сега ние живеем в Европа като част от изпълнението на видението и пророчествата, съдържащи се в Яков 5. Действително живеем във време на подрязване и присаждане, време на радостен растеж“ – продължава той.

Старейшина Алио служи в Европа от 2021 г., първо в президентството на област Европа, а откакто бе създадена нова област през 2022 г., в президентството на област Централна Европа. Роден е в Буенос Айрес, Аржентина, на 8 януари 1966 г. и сключва брак с Фабиана Бенет Ламас през 1992 г. Те имат шест деца.

Старейшина Джерард служи в президентството на област Централна Европа от 2023 г.

„Службата в Централна Европа е свещена привилегия“ – казва той. „И на двамата със съпругата ми произходът ни е от тази област. Предците ни са търсили духовно просветление и са емигрирали в Съединените щати, където са се борили за религиозна свобода доста преди започването на Възстановяването. Считаме, че сме се завърнали, за да продължим събирането, на което те преди много години са поставили основите. Смиряваща радост е да сме част от делото в последните дни“ – казва той.

Старейшина Джерард е роден в Айдахо Фолс в американския щат Айдахо на 15 декември 1957 г. Сключва брак с Клодет Неф през 1984 г. и двамата имат осем деца.

Старейшина Джеймс У. Макконки III е роден в Солт Лейк Сити в американския щат Юта на 27 август 1971 г. и сключва брак с Лоръл Спрингър през 1995 г. Те имат четири деца.

„С Лоръл сме във възторг да бъдем отново „причислявани към хората на църквата на Христа“ (Мороний 6:4) в Централна Европа“ – казва старейшина Макконки. „Сред светиите тук има дълбока и нестихваща вяра. Семейството ни бе духовно подхранено и богато благословено от нея, когато служихме заедно с чешките и словашките светии. Сега очакваме с нетърпение да се срещаме с всички наши братя, сестри и приятели от цяла Европа, да се молим за тях и да се учим от тях“ – казва той.

Старейшина Макконки започва службата си в президентството на област Централна Европа на 1 август. Преди да бъде призован за висш ръководител седемдесетник, той и съпругата му служат в Европа като ръководители на мисия Чехия/Словакия от 2013 г. до 2016 г. Той е служил в същата мисия, когато е бил млад пълновременен мисионер, като тогава тя се е наричала мисия Чехословакия Прага.

Областните президентства се назначават от Първото президентство и работят под ръководството на Кворума на дванадесетте апостоли. Обикновено живеят в областта, в която служат и често пътуват из нея, за да учат и подкрепят членовете на Църквата, мисионерите, ръководителите и храмовите президенти и матрони. Специалната им задача е да помагат за изграждането на Църквата и да предоставят ценни съвети, както и да ръководят членовете на Църквата по света.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.