Съобщения за медиите

Честване на 10-годишна съвместна дейност с Muslim Aid в помощ на жителите на Босна и Херцеговина

Как оранжериите, пчеларството и бременните юници променят живота на хиляди хора

В петък, 28 юни 2024 г., повече от 100 души от различни религии и произход се събраха в Сараево, за да отбележат и честват едно десетилетие, през което Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни и Muslim Aid работиха съвместно, предоставяйки хуманитарна помощ на 80 общини и градове в Босна и Херцеговина. Сред тях имаше представители на двете организации, както и облагодетелствани лица, и служители на националната и местна власт.

„В свят, който ни разединява, тези съвместни усилия ни сплотяват отново“ – каза по време на събитието Шарън Юбанк, директор на Хуманитарните служби на Църквата. Тя благодари на Muslim Aid и на местните общини за дългогодишната съвместна служба с цел подобряване живота на хората в Босна и Херцеговина. Освен това тя изказа благодарност на присъстващите облагодетелствани лица. „Вие сте най-значими, това е за вас – обясни тя. – Едно е човек да получи бременна крава или няколко пчелни кошера, друго е да се грижи за тези ресурси и да постигне успех в тези инициативи.“

През 2014 г. Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни и Muslim Aid поставиха началото на няколко проекта, които включват оранжерии, пчеларство и бременни юници, с цел подпомагане жителите на Босна и Херцеговина, които преди това са живеели под прага на бедността. През изминалото десетилетие от тези проекти се възползват над 13 000 души в 80 различни общини.

Мустафа Фаруки, председател на управителния съвет на Muslim Aid, нарече тези проекти „изключителен пример за това как общностите, основани на вярата, могат да развият трансформираща сила“. Той добави: „Предстои ни още много работа и с нетърпение очаквам да укрепим партньорството си“.

„Силните личности създават силни семейства, а силните семейства създават успешни общности“ – добави Едина Шехич-Салиджи, изпълнителен директор на асоциацията Muslim Aid в Босна и Херцеговина.

Кенан Шашич, представител на община Ябланица, благодари на всички участващи за оказаната помощ и изрази надежда, че тези усилия ще продължат.

По време на 10-годишното си сътрудничество в страната Muslim Aid и Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни се фокусират върху дългосрочни решения, вместо върху временна помощ. „Партнираме си чудесно. Невероятно е, че можем да се възползваме от тяхната компетентност в областта на агрономството и от познанията им за местната култура. Не бихме могли да се надяваме на по-добър партньор в проектите, които реализираме тук“ – завърши Ерик Ротерман, ръководител на Хуманитарните служби на Църквата в област Централна Европа.

В рамките на оранжерийната инициатива на получателите бяха предоставени напълно оборудвани и инсталирани оранжерии, както и програми за обучение, насочени към успешното управление на оранжерия. В периода от 2014 г. до днес този проект е довел до изграждането на над 3000 оранжерии, което значително стимулира местното земеделие.

Вторият проект, инициативата в областта на пчеларството, представлява всеобхватно усилие, включващо предоставяне на пчеларски материали, помощ при обучението и образователна кампания относно значимостта на пчелите. Този проект подобри социално-икономическите условия на селските домакинства и укрепи местния бизнес в Босна и Херцеговина.

През май 2023 г. в рамките на последния проект започна предоставянето на бременни млекодайни крави на нуждаещи се семейства. Тази инициатива помага на семействата да посрещат хранителните си потребности с прясно мляко и осигурява финансово подпомагане чрез продажбата на излишъка от мляко.

Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни остава посветена на хуманитарните усилия, като само през 2023 г. е участвала в 4119 проекта. За членовете на Църквата помощта за нуждаещите се и насърчаването на разчитането на собствените сили са не само благородно начинание, но и свещена отговорност. Съвместната дейност с други религии и организации като Muslim Aid е не само полезна за насърчаване на единството и засилване на въздействието, но също така е и привилегия да си партнираме с други хора за осъществяването на промяна. През изминалото десетилетие Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни и Muslim Aid се обединиха в името на по-голямото благо, давайки възможност на жителите на Босна и Херцеговина да разчитат на собствените си сили и да постигнат икономическа стабилност – с една оранжерия, с кошери или с една крава.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.