Съобщения за медиите

Ръководителите на Църквата насърчават съсредоточаването върху Исус Христос по време на общата конференция

Укрепващи вярата послания, обявени 17 нови храма, два от които в Европа

„Призовавам (ви) наново да посветите живота си на Исус Христос. Призовавам ви да помагате в събирането на разпръснатия Израил и да подготвяте света за Второто пришествие на Господ“ бе посланието, отправено към членовете на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни от 100-годишния президент на Църквата, Ръсел М. Нелсън, по време на общата конференция през октомври 2024 г. в Солт Лейк Сити, щата Юта.

Президент Нелсън обяви и изграждането на 17 нови храма по света, включително два в Европа – в Дъблин, Ирландия, и в Милано, Италия. Храмът в Дъблин, Ирландия, ще бъде първият храм на територията на Ирландия, която е дом на около 4 000 светии от последните дни, които в момента пътуват до Англия, за да се покланят в храма. Храмът в Милано, Италия, ще бъде вторият Господен дом в страната. Първият е историческият храм Рим Италия, който е осветен през 2019 г. от президент Нелсън. Италия е дом на над 28 000 светии от последните дни в почти 100 конгрегации.

В допълнение към 14-те действащи храма в Европа, по време на скорошни конференции бяха обявени осем нови, което означава общо 10 нови храма на този континент, които са както следва:

Виена Австрия

Брюксел Белгия

Бирмингам Англия

Будапеща Унгария

Хамбург Германия

Милано Италия

Дъблин Ирландия

Осло Норвегия

Единбург Шотландия

Барселона Испания

След като обяви новите храмове, президент Нелсън покани всички, които го слушат по света, да отделят време всяка седмица, за да увеличават разбирането си за Единението на Исус Христос. „Елате в Христа и „Му принесете изцяло душите си – отправи покана той. – Това е тайната на радостния живот!“

Общите конференции на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни се провеждат всяка година през април и октомври. Висшите ръководители на Църквата се обръщат към членове и приятели по целия свят. Петте сесии на конференцията, която се проведе на 5 и 6 октомври 2024 г., бяха излъчени на живо на 70 езика. Още 30 езика са включени в записите, които ще са налични след няколко дни.

Президент Емили Бел Фрийман, общ президент на Младите жени, сподели колко са важни заветите, свещените споразумения между Бог и хората. „Ние не просто даваме заветни обещания, ние трябва да ги спазваме.“ Президент Фрийман ни напомня, че заветите ни позволяват да чувстваме как Божията сила действа в нас. „Вземането от хляба и водата всяка седмица ви напомня, че Неговата сила действа във вас, за да ви помага да преодолявате всичко. Носенето на одеждите на святото свещеничество ежедневно ви напомня, че дарът на Неговата сила действа във вас, за да ви помага да израствате.“

„Когато виждам хора, показващи любов, подобна на Христовата помежду си, чувствам, че тази любов съдържа повече от просто тяхната любов – това е любов, съдържаща също божественото в себе си“ – учи старейшина Карл Д. Хърст, наскоро призован висш ръководител седемдесетник от Ланкашър, Англия. Той споделя как поради много причини може да се затрудняваме да усещаме Божията любов и ни кани да „експериментира(ме) (…) търпеливо (…) по различни начини да изразява(ме) и получава(ме) божествена любов“. А към хората, които усещат Божията любов, се обръща: „Моля, опитайте се да я задържите, както ситото задържа вода. Разпръсквайте я навсякъде, където отивате“.

Старейшина Патрик Кийрън, член на Кворума на дванадесетте апостоли от Карлайл, Англия, казва: „Ние сме членове на Църквата на Исус Христос. Ние сме членове на Църквата на радостта!“. Той говори за това как целенасоченото поклонение може да създава радостни преживявания по време на църква. „Ако все още не сте открили тази радост, отдайте се на този стремеж. Това е покана да приемете дара на Спасителя от мир, светлина и радост – дар, който ви кара да пирувате, да му се удивлявате и да му се радвате всяка неделя.“

Вторият съветник в Общото президентство на Обществото за взаимопомощ, сестра Кристин М. Ий, говори за момента, в който се е почувствала вдъхновена да нарисува портрет на Спасителя. След като поврежда боята на вече завършената си картина, тя чувства, че е „унищожила това, което Бог (ѝ е) помогнал да сътвор(и)“. Тя се моли за помощ и рисува цяла нощ, за да поправи нещата. На следващата сутрин картината изглежда по-хубава и от преди. Точно както Спасителят ѝ помага да поправи нейната привидно непоправима картина, Той може да помага на всички ни да преодоляваме грешките си и да се покайваме. „Подобно на моята картина, Господ не приключва с нас, когато допуснем грешка, нито пък ни изоставя, когато залитнем. Нуждата ни от изцеление и помощ не е товар за Него, а самата причина за Неговото идване.“

 Старейшина Гари Е. Стивънсън от Кворума на дванадесетте апостоли говори за предстоящите 10 години, наблягайки на големия брой планирани откривания на храмове, двестагодишнината от организирането на Църквата през 2030 г. и Зимните олимпийски игри, които ще се проведат в Солт Лейк Сити, Юта през 2034 г. „Тези предстоящи моменти ще дадат на членовете на Църквата по света повече възможности да споделят благата вест на Евангелието на Исус Христос чрез думи и дела.“ Той насърчава младежите и пълнолетните младежи да вземат участие в четирите божествено възложени отговорности: да живеят според Евангелието на Исус Христос, да се грижат за нуждаещите се, да канят всички да приемат Евангелието и да свързват семействата за вечността. „Навлизайки в предстоящото десетилетие на невиждани досега събития, нека споделяме благовестието чрез прости действия – всекидневен живот, грижа, отправяне на покани и обединяване.“

„Исус Христос и Неговата единителна жертва са коренът на нашето свидетелство. Всички други неща са клони“ – казва старейшина Дитер Ф. Ухтдорф от Кворума на дванадесетте апостоли от Германия. Той подчертава важността на това да се съсредоточаваме върху Спасителя, когато се стремим да получим свидетелство за Книгата на Мормон, храма или който и да е друг аспект на Евангелието. „Ако искате клоните на вашето свидетелство да растат и да дават плод, подхранвайте корените.“ Той насърчава следното: „Нашето свидетелство ще бъде подлагано на изпитания. Вярата не е вяра, ако никога не е била изпитвана. Вярата не е силна, ако никога не е срещала противопоставяне. Затова не се отчайвайте, ако имате изпитания на вярата или въпроси без отговор.“

Старейшина Рубен В. Алио, висш ръководител седемдесетник и президент на област Централна Европа, административна единица на Църквата, говори за нашето естество като Божии чеда. „Мнозина вярват, че сме чеда на Бог. (…) За светиите от последните дни това учение не е метафорично. (…) Ние наистина вярваме, че всички сме буквално чеда на Бог.“ Той отбелязва също, че „всеки път, когато говорим за естеството на Бог, ние също говорим за собственото си естество“.

Центърът за конференции в Солт Лейк Сити беше с почти запълнен капацитет, без да се налагат ограничения на местата за сядане за общата конференция през октомври 2024 г., което се случва за първи път от неприсъствената конференция през април 2020 г., която беше излъчена от малка зала на Храмовия площад в резултат от пандемията от COVID-19.

Музиката за конференцията беше предоставена от няколко хора, включително световноизвестния Хор на Табернакъла, с участието на петима нови участници от страни в Европа, включващи Австрия, Германия, Франция и Испания.

По време на заключителната сесия на конференцията, президент Ръсел М. Нелсън сподели, че се предвижда започналите преди пет години ремонтни дейности по историческия храм Солт Лейк и по Храмовия площад да приключат до края на 2026 г.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.