Съобщения за медиите

Певци от Европа се присъединяват към прочутия Хор на Табернакъла

Споделяне на добра воля и вяра чрез музика

Хорът на Табернакъла при Храмовия площад печели множество награди и очарова публиката по целия свят. Хорът се спонсорира от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни.

Петима европейци са избрани да пеят с Хора в Солт Лейк Сити, Юта, САЩ. Поводът е общата конференция на Църквата, която ще се проведе на 5-и и 6-и октомври 2024 г. 

Участниците са Кристиан Волферт и Флорънс К. Майснер-Адамер от Германия, Елиз Готие от Австрия и Франция, Лаура Ечари Ермосо от Испания и  Никола Уатблед от Франция.

Поради стриктния график за репетиции на Хора на Табернакълa, има изискване членовете му да живеят в близост до Солт Лейк Сити, но през 2023 г. стартира нова програма за участници от цял свят, чрез която да се включат певци, живеещи извън Съединените щати. Програмата е действаща и днес, като Хорът посреща все повече участници от цял свят по време на всяка следваща обща конференция. Това дава възможност на други хора с изключителни музикални способности също да се включат за определен период от време, което позволява Хорът да бъде представян от личности от цял свят.

Когато Кристиан Волферт, родом от Щатхаген, понастоящем живеещ във Франкфурт, Германия, е на 7 години, той си тананика по време на урок в Църквата, а учителят му пита: „Кой си тананика грешно отзад?“.  Това се случва, защото той вече пее с една октава по-ниско от другите деца.  Това не спира Волферт, който продължава да пее в училищни и църковни хорове. Той казва: „Благодарен съм на много хора, които насърчиха развитието ми като певец. Очевидно имах силен глас, но се нуждаех от фина настройка, за да изпея верните тонове“. Като пълнолетен младеж Волферт помага за създаването на хор от свои връстници с религиозен репертоар, който обикаля Европа и включва певци от Германия, Швейцария, Норвегия и Дания.  Той споделя: „Да чувстваш Духа означава да се свързваш с божественото и да чувстваш Божията любов, а пеенето ми помага в това. Надявам се, докато слушат, всички да чувстват, че Бог ги обича“.

От поканените да се явят на прослушване за Хора се изисква да изпратят запис, да проведат онлайн интервю и техническо прослушване. Последното изискване е 15-минутно онлайн прослушване с помощник-диригента на Хора на Табернакъла Райън Мърфи и с Шерилин Уъртън, директор на училището за хористи към Хора на Табернакъла. „Това бяха може би едни от най-мъчителните 15 минути в живота ми!“ – обяснява Волферт.

Родена в Германия и израснала във Виена, Австрия, Флорънс К. Майснер-Адамер получава музикално образование от ранна възраст. Освен че обича музиката, Майснер-Адамер учи последна година медицина в университета в Тюбинген, Германия.

„Мисля, че подценяваме музиката. Тя е много въздействащ ключ към тялото и душата. Музиката лекува“ – отбелязва тя. Когато Майснер-Адамер е избрана за Хора в рамките на програмата за участници от цял свят, тя казва: „Поради интензивното ми и натоварващо обучение по медицина нямам много време да се занимавам с музика в същата степен, но все пак, когато възникне спешна нужда от почивка, музиката внася баланс в живота ми. Като международен участник се чувствам така, сякаш нещо ми е било върнато“.

Относно тази възможност Майснер-Адамер изразява своето вълнение: „С удоволствие приех това приветливо предложение да общувам с представители на музикалната общност от цял свят. Това е нещо много, много специално. За мен е чест да представям Исус Христос на света чрез музика“.

Елиз Готие също е развълнувана от тази уникална възможност да пее с Хора. Родена във Франция, тя започва да изучава музика на 6-годишна възраст, като първо свири на цигулка, а след това на пиано. 12-годишна тя избира виолата и започва да пее в хора на Консерваторията в Брив ла Гаярд, Франция. Описвайки любовта си към музиката, Готие казва: „Музиката ни дава възможност да изразяваме това, което е неизразимо с думи, просто защото е твърде голямо“.

В университета Готие изучава английска и американска история, литература и лингвистика и завършва бакалавърска и магистърска степен. Въпреки това паралелно тя продължава да изучава музика поради любовта си към нея. След като се дипломира, решава да се премести във Виена, Австрия, за да се възползва от музикалната среда и знанията, които се предлагат там. Готие споделя: „Музиката винаги е имала духовни измерения за мен и се чувствам много обичана и благословена да имам тази възможност да пея с Хора на Табернакъла“.

Целта на Хора е да достигне до целия свят, за да донесе мир и изцеление. Изявлението за мисията на Хора гласи: „Хорът на Табернакъла при Храмовия площад изпълнява музика, която вдъхновява хората по целия свят да се доближават до божественото и да усещат любовта на Бог към Неговите чеда“.  

Музиката е много важна част от живота на Лаура Ечари Ермосо от Памплона, Испания, още от времето, когато е малко момиченце.  Родителите ѝ винаги са обичали музиката и тя изпитва удоволствие да пее с баща си, братята и сестрите си.

Преди няколко месеца Ечари обмисля да се присъедини към хор, но чувства, че не може да отдели време за това заради работата, обучението и другите си приоритети.  Въпреки че обича да дирижира хорове в Църквата, тя изпитва нужда да пее с други хора. Ечари споделя: „Една седмица след като изразих чувствата си пред Господ, с мен се свързаха, за да се явя на прослушване за Хора на Табернакъла“.   За това преживяване тя казва: „Самият факт, че имах тази възможност е чудо!  Плаках толкова много и не знаех дали ще бъда избрана, но чувствах, че на молитвата ми е отговорено.  Небесният Отец винаги е наясно с нашите чувства и с най-съкровените ни желания“. 

Международните участници заминаха за Солт Лейк Сити преди две седмици, за да започнат репетициите с Хора. В допълнение към участието си, всеки участник получава призование да бъде посланик на Църквата и да споделя своята добра воля и вяра чрез музиката. Международните участници говорят различни езици и имат различни житейски обстоятелства, но ги обединява страстта към музиката и желанието да я споделят с другите.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.