Съобщения за медиите

Хуманитарна дейност в Европа през 2023 г.

Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни си сътрудничи с хуманитарни организации в цяла Европа за облекчаване на страданието и подпомагане на хората в беда. Във връзка с отбелязвания на 19 август Международен ден на хуманитарната помощ, Първото президентство на Църквата представи отчет за извършената през 2023 г. хуманитарна дейност. Голяма част от помощта и грижите през изминалата година са получени от страни и получатели в Европа. 

Ерик Ротерман, мениджър на Хуманитарните служби на Църквата в област Централна Европа, отговаря за тези проекти, много от които в процес на изпълнение. Той казва: „Поразително е да видиш постигнатото с щедрите дарения на време и средства от обикновените членове на Църквата. Всеки реализиран проект е още един знак за необятната любов на Бог към Неговите чеда“. 

През 2023 г. хуманитарните дейности на Църквата в Европа са съсредоточени основно върху подпомагането на хора, засегнати от граждански конфликти и природни бедствия, много от които се нуждаят от подслон и други основни неща, както и от грижи за психичното и физическото здраве. 

Първото президентство заявява: „Докато е на земята, Исус Христос дава две големи заповеди: да възлюбиш Господ и да „възлюбиш ближния си, както себе си“ (Матей 22:39). Когато се стремим да проявяваме любовта си към Бог, сърцата ни по естествен начин се обръщат към благосъстоянието на другите. Самият Христос дава пример за любов към ближния, като изцелява болните, храни гладните, облича голите и се грижи за уязвимите“.  

Следва отчет на предоставената помощ в Европа през 2023 г., която продължава святото дело на грижи за нуждаещите се.  

79 проекта за реагиране при спешни случаи
След щетите, причинени от силните земетресения през февруари, Църквата си сътрудничи с Национална агенция за управление при бедствия и извънредни ситуации и Министерство на здравеопазването на Република Турция, предоставяйки значителна помощ на оцелелите. В резултат на това сътрудничество, са поставени пет мобилни болници и 500 жилищни контейнера и са осигурени храна, вода и хигиенни материали в помощ на хиляди отделни лица и семейства. 

242 проекта за подпомагане на уязвими групи от населението
В някои райони на Европа, през 2023 г. се наблюдава нарастване броя на хората, които се затрудняват с поддържането на домовете си, поради конфликт или лични трудности. Църквата откликва с няколко проекта за справяне с бездомността, включително проект с Progetto Arca в Италия, за предоставяне на дрехи и храна за нуждаещите се. Този проект включва мобилна кухня, позволяваща да бъде сервирана топла храна на нуждаещите се в седем града. 

37 проекта за спешна помощ, съсредоточени в подпомагането на разселени лица
С продължаващия конфликт в Украйна, Църквата предлага първа психологическа помощ и емоционална грижа на хора, засегнати от насилието и изселването. Също така, доброволци от Църквата в Португалия, изработват лентички за информираност, в подкрепа на изследванията на рака на гърдата. В Русия, Църквата дари устройства за подпомагане на деца със зрителни увреждания и говорни нарушения. 

Членовете и ръководителите на Църквата са загрижени за трудностите на хората по целия свят.  Следва отчет за грижите, предоставени през 2023 г. по целия свят. 

Оказана помощ по света 

4119 хуманитарни проекта през 2023 г. 

1,36 милиарда щатски долара разходи 

6,2 милиона часа доброволен труд 

Извършена служба в 191 страни и територии 

7 959 670 членове на Обществото за взаимопомощ по целия свят 

11 368 мисионери по благосъстоянието и разчитането на собствените сили  

206 проекта за чиста вода, хигиена и канализация 

921 проекта в помощ на жени и деца 

374 проекта за служба на бездомни хора 

415 проекта за предоставяне на спешна помощ 

113 проекта за спешна помощ на изселени лица 

601 проекта за здравни грижи 

64 проекта за мобилност 

530 проекта за продоволствена сигурност 

„Благодарни сме за възможността да работим с професионални организации, които подкрепят нашата кауза да се грижим за нуждаещите се – казва председателстващият епископ на Църквата, Жералд Косе. – Нашето сътрудничество ни помага да разпрострем влиянието на нашите усилия по целия свят, следвайки примера на Исус Христос да обичаме и служим на ближните си“. 

Пълният отчет от 43 страници е наличен на 17 езика на Caring.ChurchofJesusChrist.org. Много от изброените в отчета проекти са осъществени в сътрудничество с организации като WaterAid, Уницеф, Световна програма по прехраната, Water for People, ShelterBox и други. 

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.