Съобщения за медиите

Австрийски певец се присъединява към прочутия Хор на Табернакъла

„За мен е чест."

Миналата година Хорът на Табернакъла при Храмовия площад стартира програма за включване на чуждестранни певци в редиците си. Тази година певци от Европа бяха поканени да се явят на прослушване за Хора.  Хебер Ферас-Лайте ще бъде първият чуждестранен участник от Австрия, който ще пее с Хора по време на общата конференция на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, която ще се проведе на 6 и 7 април 2024 г.

„Не мога да кажа, че това е сбъдната мечта – споделя Хебер, – защото никога дори не съм мечтал да пея с Хора на Табернакъла. За мен това беше нещо непостижимо.“

Многократно награждаваният Хор на Табернакъла е един от най-старите и най-големи хорове в света. Хорът е имал участия пред публика в над 28 страни и е продал милиони записи.

Роден в Уругвай, Хебер имигрира в Австрия със семейството си точно преди да навърши дванадесет години. Баща му, който е неврохирург, е приел предложение за работа във Виена. „Планът беше да останем за една или две години, но удължиха договора му и в крайна сметка останахме завинаги – казва Хебер с усмивка. – Така че със сигурност вече съм повече австриец, отколкото уругваец. Любовта ми към карането на ски е доказателство за това.“

Хебер израства като активен член на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. След като служи на пълновременна мисия за Църквата в Северна Испания, Хебер се връща във Виена и любовта си към салса танците. Така среща своята съпруга, която е родена и израстнала в Перу, но има австрийски предци. Днес те живеят в предградие на Виена, където Хебер работи като IT бизнес анализатор, проектиращ системи за оптимизация на сложни бизнес процеси. Наслаждават се на компанията на четирите си пораснали деца и много приятели.

На 6-годишна възраст Хебер започва уроци по пиано и изучава основна теория на музиката. През тийнейджърските години на Хебeр майка му служи като пианист в района и се упражнява у дома. Тя го моли да пее химните, докато самата тя свири, за да може да упражнява темпото. Не след дълго Хебер започва да пее различните вокални партии с всеки нов куплет. И така, докато майка му усъвършенства уменията си на пианото, той се научава да хармонизира и открива, че има добър музикален слух.

„Когато бях на 16, гледах „Амадеус“ заедно с баща си и открих, че обичам класическата музика – споделя Хебер. – Харесвам много опера и оратории.“ Хебер винаги е пял в църковни хорове, без да има официално вокално обучение. „В действителност не считам себе си за музикант, но обичам музиката.“ Неговите ръководители на мисия в Испания са и двамата бивши певци от Хора на Табернакъла, така че музиката е важна част от опита му като мисионер. „Всяка мисионерска конференция беше като репетиция на хор“ – спомня си той.

След като е препоръчан от президентството на област Централна Европа, Хебер получава имейл от Хора на Табернакъла, с покана да се яви на прослушване. Процесът отнема около десет седмици, като започва с онлайн интервю за уточняване на практическите подробности. Следва прослушването. Той разполага с около един месец, за да направи записи на гласа си с различни изпълнения, затова търси помощ. Семейна приятелка, която е оперна певица в Испания, му дава първите вокални уроци – онлайн, два пъти седмично. „Имаш четири седмици, за да ме превърнеш в следващия Павароти“ – казва ѝ Хебер. Той представя записите на комисията за преглед в Солт Лейк Сити и очаква да не успее.

Но е одобрен и отива на финалния кръг – 15-минутно онлайн прослушване с Райън Мърфи, помощник-диригент на Хора на Табернакъла. „Бях много напрегнат – споделя Хебер. – Поставих компютъра и микрофона на най-доброто място у дома, което можах да намеря, и изпратих съпругата и децата си в другата стая.“ Прослушването започва добре, но постепенно става все по-трудно и Хебер си мисли: „Не, не съм достатъчно добър“. Той завършва стабилно, но отново е сигурен, че няма да бъде избран.

Неговата 16-годишна дъщеря му казва: „Тате, спомни си, че това не е просто хор. Това е призование, така че, ако Небесният Отец желае да бъдеш там, Той ще направи така, че да бъдеш там“. Той е трогнат от нейнaта проницателност. Няколко седмици по-късно той разбира добрата новина от имейл, получен рано сутринта. „Искаше ми се да извикам от радост, но всички вкъщи спяха, така че останах безмълвен“ – казва Хебер.

Хебер разполага с няколко седмици, за да научи единадесетте музикални произведения, които ще изпълни с Хора на Табернакъла. Когато пристигне в Солт Лейк Сити две седмици преди конференцията, той ще бъде определен за музикален мисионер и ще прекара цялото си време в подготовка за изпълненията. „Там ще бъда не за да посетя роднини и приятели, а с конкретна задача, на която ще посветя цялото си време“ – казва Хебер.

Хебер ще бъде официален член на Хора на Табернакъла за период от пет години, с възможност да пее на поне три различни общи конференции на Църквата. Първите чуждестранни участници имаха изпълнения с Хора през април 2023 г., а за първи път тази година певци от Европа бяха поканени да се явят на прослушване. В предстоящата обща конференция през април 2024 г. ще има дванадесет чуждестранни участници, седем от които са от Европа – Франция, Австрия, Швеция, Дания и Англия.

Хебер вече е показал на своята група по салса танци видеозапис от предишни общи конференции и ги е поканил да гледат конференцията през април, за да го видят евентуално в Хора.

„Този хор със сигурност е най-добрият, в който някога съм пял и вероятно ще пея до края на живота си – казва Хебер. – Това е нежна милост от Господ. Не бях избран, защото съм най-добрият музикант в област Централна Европа. Със сигурност случаят не е такъв. Чувствам, че това е начин Господ да ми каже, че ме вижда и желае да ми даде това преживяване и иска да му се наслаждавам сега!“

Общите конференции на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни се провеждат два пъти всяка година, през април и октомври.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.