Съобщения за медиите

Ръководители на Църквата насърчават членовете да сключват завети и да задълбочават връзката си с Исус Христос

Обявени са 15 нови храма, един от тях е в Единбург, Шотландия

По време на общата конференция през април 2024 г., провела се в Центъра за конференции в Солт Лейк Сити, към членовете на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни по целия свят беше отправена покана да прекарват повече време в храма и да бъдат по-предани на сключените завети с Бог. Ръсел М. Нелсън, президент на Църквата, заяви: „Нищо друго няма да ви помага повече да се държите здраво за пръта от желязо от това да се покланяте в храма толкова често, колкото обстоятелствата позволяват“.

Общите конференции на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни се провеждат на всеки шест месеца. Световни ръководители на Църквата се обръщат към членове и приятели по целия свят. Петте сесии на конференцията, провела се на 6–7 април 2024 г., бяха излъчени на живо на 70 езика. Още 30 езика са включени в записите, които стават налични няколко дни по-късно. 

Старейшина Патрик Кийрън от Англия сподели, че целта на Божия план е да заведе всички у дома. Старейшина Kийрън е най-новият член на Кворума на дванадесетте апостоли. Той каза, че Божият план има за цел да заведе у дома всяко от Неговите чеда, а не да ги държи навън.

Сестра Дж. Анет Денис, ръководител от организацията на жените, след това говори за сключването на завети. Тя напомни на членовете: „Ние имаме привилегията и благословията да сме поканени в заветна връзка с Бог, в която животът ни може да стане символ на този завет“. Също добави, че заветите създават връзка, която позволява на Бог да ни оформя и променя с времето и която ни извисява, за да станем по-подобни на Исус Христос.

Старейшина Масимо Де Фео, висш ръководител седемдесетник и президент на област Централна Европа, използва историята за слепеца от Новия завет, за да преподаде три принципа, поддържащи ясно духовно зрение. Първият е свързан с това да се съсредоточаваме върху Исус Христос и да оставаме верни на това, което знаем, че е истинно. Вторият принцип е да отхвърлим естествения човек, да се покаем и да започнем нов живот в Христа. Според третия трябва да се вслушваме в гласа на Господ и да Му позволяваме да ни ръководи.

Старейшина Дитер Ф. Ухтдорф от Кворума на дванадесетте апостоли учи на стъпките за намиране на по-дълбок мир чрез Исус Христос и за радостта, която е самата цел в плана на Бог за Неговите чеда.  Роденият в Германия апостол споделя, че ако смятаме, че имаме нужда от този вид радост в живота си, ние трябва да предприемем пътуването, чрез което да следваме Исус Христос и Неговия път.

Старейшина Джак Н. Джерард, втори съветник в президентството на област Централна Европа си избра темата за почтеността. „Проявяването на почтеност в нашите избори е външен израз на вътрешната ни отдаденост да следваме Спасителя Исус Христос“ – сподели той.

Президент Джефри Р. Холанд от Кворума на дванадесетте апостоли напомни на всички: „Бог чува всяка молитва, която отправяме, и отговаря на всяка от тях според пътя, който Той е начертал към нашето съвършенство“. След това президент Холанд потвърди: „По причини, известни само на Бог, молитвите получават отговор по начин, различен от този, за който се надяваме – но те биват чувани и получават отговор според Неговата неизменна любов и определеното от Него време за всичко“.

Сестра Сюзън Х. Портър, ръководител в програмата за децата в Църквата, покани всички да се молят, за да опознават Бог, да израстват в личен план и да показват Божията любов към другите.

По време на конференцията, членовете на Църквата подкрепиха извършени в ръководството промени. Беше призовано ново Общо президентство на Неделното училище. Бяха освободени осем висши ръководители седемдесетници, които бяха и обявени за почетни такива. Бяха обявени единадесет нови областни седемдесетници, идващи от цял свят, като трима от тях ще започнат службата си в област Централна Европа на Църквата, считано от 1 август 2024 г.

Седемдесетниците в Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни служат като „специални свидетели“ и помагат на Дванадесетте апостоли за „изграждането на Църквата и придвижването на всички дела“.

По време на заключителната сесия на общата конференция през април 2024 г. президент Ръсел М. Нелсън съобщи плановете за построяването на 15 нови храма:

  • Утороа, Френска Полинезия
  • Чиуауа, Мексико
  • Флорианополис, Бразилия
  • Росарио, Аржентина
  • Единбург, Шотландия
  • Област Брисбейн Австралия Юг
  • Виктория, Британска Колумбия
  • Юма, Аризона
  • Област Хюстън Тексас Юг
  • Де Мойн, Айова
  • Синсинати, Охайо
  • Хонолулу, Хаваи
  • Уест Джордан, Юта
  • Лихай, Юта
  • Маракайбо, Венецуела

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.