Съобщения за медиите

Президент Бойд К. Пакър почина на 90-годишна възраст

Солт Лейк Сити - ОТДЕЛ „ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА“     Солт Лейк Сити, Юта 84150

Бойд К. Пакър, президент на Кворума на дванадесетте апостоли на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни почина в своя дом в 14 часа местно време в Солт Лейк Сити  на 03 юли 2015 г.  поради преклонната си възраст. Той бе на 90-годишна възраст /роден на 10 септ. 1924 г./.

Президент Пакър служи като президент на Кворума на дванадесетте апостоли по времето на кончината си - позиция, заемана от него от 3 февруари 2008 г. Преди това, от 5 юни 1994 г., той служи като действащ президент на Кворума на дванадесетте. Той е ръкоположен за апостол на 9 април 1970 г. и служи над 50 години като един от висшите ръководители на Църквата.

От десетилетия президент Пакър прогласява Евангелието на Исус Христос и играе важна роля за растежа и развитието на една глобална църква, чиито членове сега наброяват над 15 милиона.

„Уроците, на които ни учи той, остават дълго в сърцата и умовете на хората“, казва старейшина Алън Пакър, син на президент Пакър и член на Кворума на седемдесетте.

Президент Пакър служи заедно с други църковни ръководители и изследователи на писанията в комисия, която създава през 1979 и 1981 г. нови издания на Писанията на светиите от последните дни. Новите издания включват учебни помагала и формати, които значително подобряват способността на членовете на Църквата да изучават Писанията. Президент Пакър казва за този проект: „С отминаването на годините тези Писания ще създадат  успешни поколения от верни християни, които познават Господ Исус Христос и са готови да следват Неговата воля“. Той продължава: „Тези препратки от четирите тома Писания представляват най-цялостната компилация от информация от Писанията относно мисията и ученията на Господ Исус Христос, която някога е събирана в историята на света“.

На общата конференция на Църквата през април 2014 г. президент Пакър заявява: „След всичките преживяни от мен години, през които служих и преподавах, след милионите километри, които пропътувах по света, след всичко преживяно от мен, има една велика истина, която бих искал да споделя. Тази истина е моето свидетелство за Спасителя Исус Христос“.

Президент Пакър е роден на 10 септември 1924 г. в Бригъм Сити, щата Юта. По време на Втората световна война той е пилот на бомбардировач в тихоокеанската част на военните действия. Учител по професия, неговата кариера включва служба като отговорник на Семинара и Института по религия към Църквата и член на административния съвет на Университета Бригъм Йънг.

Президент Пакър учи в колежа Уибър Джуниър и после получава бакалавърска степен по науки и магистратура по науки от университета Юта Стейт. Получава докторска степен по администрация на образованието от Университета Бригъм Йънг.

Той е дълбоко уважаван от членовете на Църквата като чудесен учител на принципите на Евангелието. „Изучаването на евангелските учения ще подобри поведението по-бързо, отколкото изучаването на поведението ще подобри самото поведение“, учи той.

Президент Пакър е известен и като безстрашен защитник на Евангелието на Исус Христос и говори смело за ученията на Църквата. „Той има силно свидетелство за Евангелието, присъща любов към Спасителя, към самите хора и иска да сподели с тях това, което е важно“, казва старейшина Алън Пакър. „Затова мисля, че когато той узна тези неща, той почувства отговорност да ги споделя и преподава“.

През живота си той става автор на много книги, а също е и признат художник.

Независимо от тежкото бреме на църковните длъжности, семейството е приоритет за президент Пакър. Синът му Алън наскоро каза, че баща му вкъщи е гледал да използва всяка възможност да преподава. „Той все още е баща и това е приоритет номер едно за него“. Той е надживян от съпругата си Дона и техните 10 деца, 60 внуци и 103 правнуци.

Църквата ще обяви подробностите от погребението му, когато бъдат налични по-нататък. Не е решено кога ще бъде призован и обявен приемникът на президент Пакър в Кворума на дванадесетте апостоли на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.