Съобщения за медиите

Храна и приятелство за украинските бежанци в Румъния 

Междурелигиозно сътрудничество предоставя храна и хигиенни комплекти

Повече от две години след началото на войната в родината им, разселените украинци продължават да таят надежда да се завърнат по домовете си, докато междувременно градят нов живот в нови страни. Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни помага на Кръстопът – евангелска църква, която ръководи обществен център в Яш, Румъния – да предоставя помощ на живеещите там бежанци.  

Адриан Палади от „Кръстопът“ забелязва, че живеещите в Яш украинци имат остра нужда от основни хранителни и хигиенни продукти и се обръща за помощ към Църквата.  От две години, когато започва войната в Украйна, „Кръстопът“ и Църквата си сътрудничат, за да раздават хигиенни комплекти, дарени от Църквата.  „Кръстопът“ предоставят също и хуманитарна помощ директно на Украйна в следните градове:  Одеса, Исмаил, Виница, Киев, Хмелински и Херсон.  Извършили са повече от 25 пътувания до Украйна. 

Болшинството от украинците в Румъния са жени, деца и хора с увреждания. Езиковата бариера, нуждата да полагат грижи за малките си деца и физическите недъзи ги затрудняват да си намират работа.  Освен това, поради продължителността на войната, помощите са ограничени. 

Откликвайки на молбата, Църквата дарява основни хранителни и хигиенни продукти за 250 украински семейства. Конгрегацията на „Кръстопът“ се присъединява към членове на Църквата в центъра на „Кръстопът“, за да окомплектоват храната и хигиенните продукти. Също така, за период от два месеца, Църквата е раздала 3000 сготвени ястия на приютените в Яш украинци, за да се наслаждават на топла храна всеки ден. 

Един от получателите пише на Адриан следното: „Благодаря ви, че постоянно помагате на нас, украинците.  За подкрепата, грижите и способността да ни помагате в трудните моменти“.  Друг човек споделя: „Когато разопаковах торбите с продукти, започнах да плача и да благодаря на Бог, че има хора като вас на земята“.   

Адриан обяснява, че освен материалната помощ за бежанците, това е и напомняне, че те не са забравени и не са сами.  Междурелигиозното сътрудничество благослови украинските семейства, които получиха хранителни и хигиенни продукти, като същевременно създаде нови приятелства, доверие и разбиране за всички участници в проекта.   

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.