Съобщения за медиите

„Земните" ангели в Словакия

В хуманитарната служба чудесата често се случват с помощта на обикновени хора.

Старейшина Скот и сестра Кели Козак са възрастна мисионерска двойка, която служи в Словакия и Полша. Те изпълняват ролята на директори на хуманитарната помощ към Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Двамата полагат усилия да помогнат на една много бедна ромска общност близо до Каролов двор, Словакия - малък град на около 500 километра източно от Братислава - да получат дърва за огрев, за да могат да готвят и да осигурят отопление за скромните си жилища.

През февруари 2023 г. семейство Козак съобщават, че усилията им да намерят голямо количество дърва за огрев на добра цена за ромското село останали безуспешни. През месец февруари все още бил лют студ. Те били много благодарни да получат това, което наричат „нежна милост", след като двама добри мъже, които не са свързани с тях или ромската общност, помогнали за решаването на този голям проблем.

Ромите се считат за отхвърлени в много части на света и много от тях живеят в крайна бедност, като тези в това село. Единственият начин да се отопляват и да готвят в своите временно изградени домове е с малки печки на дърва. Но цената на дървата за огрев в Словакия се увеличила повече от два пъти. С опасенията от енергийна криза в Европа повече хора в Централна Европа очаквали да отопляват домовете си на дърва, като Словакия е основен източник на тези дърва.

Ромите просто не можели да си позволят дървата, от които се нуждаели. Освен трудностите, свързани с високата цена и голямото количество необходими дърва, разстоянието и цената на доставката също били проблем - ромското село се намирало на три часа път с кола от най-близкия източник на дърва.

Но тогава „два ангела сред нас се притекоха на помощ" - спомня си старейшина Козак. По време на случаен разговор с нов приятел на име Джоузеф Молнар той споменал за трудността, свързана с дървата за огрев. Джоузеф се ангажира да се свърже с приятеля си Йозеф Карахута, който се занимавал с дърводобив. Уговорено е семейство Козак да се срещне с Йозеф в неговия склад за дървен материал, за да обсъдят от какво се нуждаят. Въпреки че търгува с дървен материал, а не с дърва за огрев, Йозеф любезно се съгласил да подготви огромен товар дърва за огрев - достатъчно, за да снабди ромското село за остатъка от зимата и то на добра цена. Освен това, доставката на товара била уредена в рамките само на три дни. „Тези двама мъже бяха буквално ангели, които направиха чудо, за да облекчат хора в отчаяна нужда" - споделят семейство Козак.

Старейшина Джефри Р. Холанд от Кворума на дванадесетте апостоли на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни учи: „Свидетелствам, че ангелите съществуват, както небесни, така и земни. Когато говорим за онези, които са оръдие в ръката Божия, можем да си спомним, че не всички ангели обитават от другата страна на булото. С някои от тях ние ходим и говорим - тук, сега, всеки ден. Някои от тях са наши съседи".

По думите на семейство Козак: „Нашият Небесен Отец продължава да ни благославя с източниците, от които се нуждаем, за да изпълняваме мисията си да благославяме Божиите чеда. И в някои случаи тези източници са в лицето на някои от другите Негови чеда". Семейство Козак са двама от 50-те пълновременни мисионери по благосъстояние и разчитане на собствените сили в Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, които служат в Европа, и повече от 200, служещи по целия свят на тази позиция. Всеки от тях може да каже от опит, че когато следваме съвета на Исус Христос да обичаме и да служим на нашите ближни, Бог ще извършва чудеса, като понякога ще изпраща и ангели.

Събота, 8 април е Международен ден на ромите. В този ден се почита ромската култура, история и изкуство и техния принос към много нации. Освен това целта му е да разширява осведомеността за многото трудности, които срещат ромите. Подобно на някои други етнически малцинства, ромите са били пренебрегвани и поставяни в неравностойно положение от векове. Приблизително 80% от ромското население в Европа живее в крайна бедност, като жителите на Каролов двор не правят изключение.

Наброяващи милиони, ромите съставляват около 12% (точният брой не е известен) от общото население на Унгария, Русия, Словакия, Сърбия, Испания и Франция. Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни служи на всички хора, независимо от раса, вяра, култура или държава. Църквата е осъществила 138 хуманитарни проекта в Европа през 2022 г., които са подпомогнали над 351 000 души.

Един обикновен приятелски поздрав запалва искрата на приятелство между старейшина и сестра Козак с Джоузеф и Людмила Молнар. Старейшина Козак споделя: „Неведоми са пътищата Господни. Джоузеф и Людмила Молнар по произход са словаци, но живеят в САЩ в продължение на 10 години. Людмила разпозна американския акцент на сестра Козак, когато се поздравиха в един магазин в нашия блок". След като разговарят за няколко минути, двете семейства си дават сметка, че са живели близо едни до други в Ървайн, Калифорния преди повече от 25 години. И двете семейства имат синове, които по онова време играят хокей. Когато в Ървайн отворила нова ледена пързалка, и старейшина Козак със сина си, и Джоузеф със своя син били на тържественото откриване, като има вероятност да са били застанали един до друг.

Двадесет и пет години по-късно те най-накрая се запознават - в Словакия, на 10 600 километра от Ървайн - за да доведат „земни ангели" и да направят зимата по-добра за ромското селище в покрайнините на Каролов двор.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.