Съобщения за медиите

Църквата отбелязва 10-годишно сътрудничество с УНИЦЕФ

Ръководители от УНИЦЕФ САЩ обиколиха хуманитарни обекти на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни в Солт Лейк Сити, щата Юта, на 12 януари 2023 г., четвъртък. УНИЦЕФ и Църквата отбелязват десетилетие на сътрудничество в помощ на децата в нужда по света.

Домакини на делегацията бяха висши ръководители на Църквата и Отдела по благосъстояние и разчитане на собствените сили от централата на Църквата. В сряда те присъстваха на вечеря, която се проведе на Храмовия площад, заедно със старейшина Гари Е. Стивънсън от Кворума на дванадесетте апостоли, председателстващия епископ Жералд Косе и общия президент на Обществото за взаимопомощ Камил Н. Джонсън и Блейн Р. Максфийлд, изпълнителен директор на Службите по благосъстояние и разчитане на собствените сили.

„Изразяваме благодарност за дългогодишното сътрудничество с УНИЦЕФ САЩ. Грижата им за уязвимите деца и техните семейства по целия свят се свързва тясно с глобалната цел на Църквата за здравословното хранене в ранна детска възраст. Опитваме се да следваме това, което Христос ни увещава – да обичаме и служим на ближните си“ – каза епископ Косе.

„Развълнувани сме от тази възможност да работим с УНИЦЕФ САЩ за осигуряване на по-здравословно хранене и здраве за децата“ – заяви президент Джонсън.

„Буквално съм поразен от всичко видяно – сподели Майкъл Найнхайс, президент и главен изпълнителен директор на УНИЦЕФ САЩ, по време на първото си посещение в Солт Лейк Сити. Найнхайс живее в Ню Йорк Сити. – Вие не сте просто добротворци. Всъщност сте призовани за това и мисля, че призованието, което хората на вярата имат за тази работа, ги прави по-отдадени“– добави Найнхайс.

Шарън Юбанк, директор на Хуманитарните служби на глобалната Църква, водеше обиколките в Хуманитарния център и Площада по благосъстояние за ръководителите на УНИЦЕФ САЩ.

„Надявам се да видите три неща – каза сестра Юбанк на групата. – Хора, които наистина се опитват да докажат вярата си в Исус Христос с практически действия. Почит към достойнството на човешката душа, независимо от вяра, традиции или политически убеждения. И се надявам, че ще видите как ентусиазмът да се служи доброволно, без да се получава заплащане, е полезен за социалните отношения и за човешката душа“.

Ръководителите на УНИЦЕФ САЩ се срещнаха на Храмовия площад също и с членовете на Председателстващото eпископство на Църквата.

„Мисля, че има няколко области, в които можем да работим наистина ефективно с Църквата и една от тях това са имунизациите“ – обясни Найнхайс. – Също така – здравословното хранене. Виждаме огромна криза в здравословното хранене на децата по света днес“.

История на сътрудничество

През 2013 г. Църквата на Исус Христос осигури подкрепа на УНИЦЕФ Йордания за имунизиране. През 2014 година Църквата се присъедини към коалиция от партньори в подкрепа на програми за отстраняване на риска от тетанус при майки и новородени.

Църквата съдейства на 10 милиона жени чрез ваксина, за да ги предпази от неонаталния тетанус, с което помогна да се броят на страните с висок процент на случаите да спадне от 50 на 12.

Първото партньорство при спешни случаи се осъществи през 2015 година с опит да се окаже съдействие на бежанците в Европа. Над 115 000 деца бяха достигнати чрез партньорството „Учене за живот“, което стартира в Демократична република Конго, Кения, Судан и Уганда през 2018 г. През 2021 година Църквата се присъедини към глобалните усилия за разпространение на ваксината срещу COVID-19.

„Оттогава насам сме доставили 1,8 милиарда дози ваксини по целия свят, като не успяхме да сложим край на кризата с COVID, но със сигурност я направихме много по-контролирана“ – отбелязва Найнхайс.

Освен това миналата година Църквата участва в глобалната програма на УНИЦЕФ „Няма време за губене“ за предотвратяване и лечение на недохранване при децата.

„Тези глобални усилия са особено тясно свързани с мисията на Общество за взаимопомощ на Църквата за облекчаване на страданието, включително на деца, страдащи от недохранване. – каза президентът Джонсън. – Изразяваме обичта си към децата по света и сме отдадени на каузата, за да помогнем да сложим край на животозастрашаващите форми на недохранване и да осигурим по-здравословен и по-щастлив начин на живот за децата“.

„Никой не се справя по-добре от УНИЦЕФ с посещенията на най-труднодостъпните места и пребиваването за най-дълго време, за да се уверят, че най-уязвимите деца имат достъп до нещата, от които се нуждаят – добави сестра Юбанк. – На места, където Църквата не може да провежда събрания, няма служби или камиони, УНИЦЕФ е там с твърдата решителност делото да продължи. И мисля, че видяхме резултатите“.

„Уверих се, че Църквата днес наистина изпълнява мисията си, която Исус е възложил на всички хора – да бъдат Неговите ръце и крака, както в собствените си общности, така и по целия свят“ – заключи Найнхайс.

„Основен приоритет за Църквата е да облекчи положението във връзка с нарастващите нива на глад и недохранване по света“ – каза Максфийлд. – Приносът и сътрудничеството ни с УНИЦЕФ САЩ помагат на най-уязвимите деца и майки по света“.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.