Съобщения за медиите

Църквата на Исус Христос осигурява най-голямата група от доброволци по време на Специалните олимпийски световни игри 2023 г.

Над 700 пълнолетни младежи доброволно помагат чрез спонсорирана конференция за служба на Специалните олимпийски игри в Берлин

Над 700 пълнолетни младежи, както членове, така и приятели на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, се събраха в Берлин през миналата седмица за конференция за служба за цяла Европа, наблягаща на доброволна помощ по време на Специалните олимпийски игри през 2023 г. В качеството си на доброволци те бяха поканени и да се присъединят към голямата церемония по откриването на Олимпиащадион в Берлин, заедно с около 50 000 зрители.

Конференцията за служба започна в петък, 16 юни 2023 г., и приключи в неделя, 25 юни. Участниците в конференцията бяха от целия свят, повечето от тях от Европа, представляващи общо 48 страни.

Двама от пълнолетните младежи, Дан Винклер от Германия и Табита Аверса от Бразилия, бяха част от организационния екип на църковната конференция. „Всички елементи на конференцията наблягаха на оказване на помощ на другите, – каза Табита. – Основна част от графика ни бе да помагаме в Специалните олимпийски игри през целия ден, а вечерно време имахме допълнителни дейности, планирани от нас. Надявам се всички почувстваха обичта, която Бог изпитва към всичките Свои чеда. Тази обич ме мотивира да помагам за тази конференция и се надявам, че всички се чувстваха така за времето, което прекараха заедно и докато вършеха добри дела за другите“.

„Тази конференция бе малко по-различна от това, което обикновено правим, защото не бе само за това да се забавляваме, да прекарваме време заедно или да израстваме духовно, но бе и свързана с това какво можем да дарим по отношение на време, сили и таланти в служба към другите, – каза Дан. – При Специалните олимпийски игри това е служба към хората в нашето общество, които се нуждаят особено от допълнителна подкрепа. Те имат ограничения в някои области, което изисква по-голяма степен на отдаденост, отколкото бихме приложили по време на подобно събитие. Надявам се всички участници да са почувствали този специален дух на служба и да го споделят с други хора по света. Това после може да се превърне в нещо по-голямо от просто добър спомен за конференция, а дори и в движение, което ни обединява през всички граници с всички около нас“.

Църквата в Европа предостави настаняване, храна и социални дейности за всички участници в конференцията, които бяха членове и приятели на Църквата, на възраст между 18 и 35 години. Организаторите на Специалните олимпийски игри предоставиха обществен транспорт, шатъл услуги, оборудване за доброволците, обучение и задачи за над 21 доброволчески роли. Доброволците имаха възможност да участват в продължение на пет дни или за целия период.

„Сътрудничеството с големи групи като Църквата на Исус Христос е чудесно преживяване както за групите, така и за нас, – каза Оливер Бютел, мениджър на доброволците в Специалните олимпийски игри. – Групите винаги са заедно и са полезни, защото са надеждни. Те извършват голяма част от доброволческия труд. Надяваме се, че чрез помощта на Църквата ще се увеличи осведомеността относно нуждата от включване в обществото, не само заради това, че самата тема е важна, но и поради размера и нуждите на това мултиспортно събитие“.

За да се запишат за църковната конференция за служба, всички участници трябваше първо да се регистрират като доброволци в Специалните олимпийски игри. Смените на доброволците бяха през целия ден, на осемте официални локации за олимпийските игри из цял Берлин. Вечерно време Църквата организираше социални събития, включително танцувални забави, плажно парти, кино на открито, караоке, работни срещи, а също и голямо богослужение в неделя.

„Това е толкова страхотно, че ме кара да се чувствам наистина добре“ – казва Самуал Теса, пълнолетен младеж доброволец от Франция. „Като цяло около нас има толкова много позитивизъм. Ние просто се грижим едни за други и това е всичко“ – продължава той.

Сътрудничеството с организаторите на Специалните олимпийски игри се случи благодарение на една възрастна мисионерска двойка, служеща в Берлин. В Църквата на Исус Христос членове на най-различни възрасти могат доброволно да служат на пълно работно време на най-различни позиции както у дома, така и в чужбина.

„В работата си аз бях учител в спортна зала за деца със специални потребности, – каза Робърт Суифт, възрастен мисионер от Лас Вегас. – Исках да направя нещо подобно по време на мисията си в Берлин и открих онлайн, че Специалните олимпийски игри набират доброволци. Казахме им, че имаме много пълнолетни младежи, които биха се радвали да помогнат и да бъдат доброволци по време на събитието“.

Мълвата бързо се разпространила сред пълнолетните младежи в Европа, както и по целия свят, които желаели да се срещнат от различни континенти и култури и да помагат на другите чрез тази значима инициатива. Президентството на област Европа реши да спонсорира тази уникална конференция за служба по времето на Специалните олимпийски игри, да предостави на пълнолетните младежи възможността да покажат обичта си към Бог, като помагат на другите и насърчават усещане за единство и принадлежност.

„Това е първият път, когато виждам толкова голяма група пълнолетни младежи да вършат нещо толкова добро, толкова приятно и толкова силно, не само като членове на Църквата, но и с отвореност към света, заедно с общността и за нея – каза старейшина Де Фео, президент на Област Централна Европа на Църквата. – Това е нещо, което в бъдеще трябва да правим повече. Като служим в обществото, ние помагаме подобно на Исус Христос и следователно чувстваме, че можем да станем по-подобни на Него и същността ни бива променяна.“

Запитан за надеждите му относно останалите региони на Европа относно оказването на помощ на другите, старейшина Де Фео казва: „Мисля, че трябва да разпространяваме какво е чувството, когато помагаме на други хора, да запалваме искрата в другите относно тези положителни чувства. Това ще се превърне в духовно течение, в което още много хора ще желаят да помагат на другите. Когато сме заедно и продължаваме да вършим добро, можем да вършим велики неща“.

Специалните олимпийски световни игри са най-голямото приобщаващо спортно събитие, при което в 26 дисциплини се състезават около 7 000 атлети с увреждания. Над 12 000 доброволци от целия свят помогнаха за игрите тази година.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.