Malaria01_230809_v1.jpeg
Съобщения за медиите

Църквата на Исус Христос оказва помощ за нова ваксинация против малария в Африка

Близо 40 000 деца ще получат ваксината.

Hа Световната конференция за влияние на ваксините в Испания на 15 юни 2023 г. Алиансът за ваксини Gavi обяви дарение от 3 милиона щатски долара от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни в подкрепа на историческа имунизационна кампания против малария в Африка.

Дарението от Църквата ще укрепи координираните усилия на Gavi, УНИЦЕФ, Световната здравна организация (СЗО) и други за осигуряването и разпространението на новата RTS,S ваксина против малария. Като пряк резултат от това дарение, благодарение на помощта от Църквата близо 39 500 деца от Африка ще получат четирите дози, необходими за имунитет против малария. Това е част от огромна, многогодишна кампания за ваксиниране на 4,5 милиона деца до 2025 г.

„Маларията остава една от най-смъртоносните болести в Африка, тъй като убива хиляди малки деца всяка година – казва Гийом Гросо, директор в Gavi по ангажиране на държавния и частния сектор, връзки с дарители и кампании. – Благодарение на важното финансиране от страна на дарители като Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни с извършването на ваксинацията можем да опазим повече деца в риск“.

Според Gavi приблизително 475 000 деца под петгодишна възраст в Африка са починали от малария през 2021 г., което я прави най-големият убиец на континента, обаче доскоро не е имало налична ваксина. Ваксината против малария е разработвана в продължение на над 18 години. Ваксината RTS,S е препоръчана от СЗО за широка употреба през октомври 2021 г. след успешен пилотен проект в Гана, Кения и Малави, където около 1 милион деца са получили ваксината. Това е първата ваксина против малария, одобрена от СЗО, като в момента се разработват и други.

„Тази изключително нужна нова RTS,S ваксина против малария ще помогне да се предпазят хиляди малки деца от тази смъртоносна болест – казва Жералд Косе, председателстващ епископ на Църквата. – Благодарни сме да сме част от тази историческа инициатива“.

RTS,S действа срещу Plasmodium falciparum, най-смъртоносния малариен паразит в света и най-разпространения в Африка. RTS,S е първата ваксина, препоръчвана за предотвратяването на малария при децата в области със среден до висок риск от разпространение на малария.

Куаку Агуеман-Ману, министърът на здравеопазването на Гана, който е и светия от последните дни, казва, че тази ваксина против малария може да сложи край на годините на страдание в страната от тази „ужасна болест“.

„В общностите из страната ми хората се вълнуват и търсенето е голямо“ – казва той.

Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни подкрепя Алианса за ваксини Gavi от 2011 г. Църквата предоставя финансова подкрепа на важни сътрудници за имунизация по света, за да се осигуряват и поставят ваксини, следят болести, да се реагира на епидемии, да се обучават здравни работници и да се разработват програми за отстраняване и изкореняване на заболявания. Тези усилия водят до повече имунизирани деца и по-малко изгубени животи поради малария, дребна шарка, рубеола, майчин и неонатален тетанус, полиомиелит, диария, пневмония, жълта треска и други заболявания.

„Имунизационните програми са инвестиция в човешкия капитал – казва министърът на здравеопазването на Сиера Леоне, Остин Демби. – Те подобряват общественото здраве, продължителността на живота и производителността. Те са първоначалната вноска за бъдещия икономически просперитет“.

„Тези дългоочаквани усилия да се имунизират децата против малария наистина ще спасят живота на много хора – казва Камил Н. Джонсън, общ президент на Обществото за взаимопомощ. – Те са прекрасен начин, по който можем да предоставяме помощ, подобно на Спасителя“.

Хуманитарни дейности на Църквата на Исус Христос

Посредством хуманитарните си дейности Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни облекчава страданието, насърчава разчитането на собствените сили и предоставя възможности за служба. Църквата следва съвета на Исус Христос да храним гладните, да даваме вода на жадните, да се грижим за непознатите, да обличаме голите и да посещаваме болните и страдащите.

Хуманитарната помощ от Църквата е възможна благодарение на щедрите дарения и доброволчество на светии от последните дни и приятели на вярата. В подкрепа на инициативи по благосъстоянието всяка година се отдават над 6 милиона часа труд от страна на доброволци.

Църквата финансира проекти за подпомагане и развитие в повече от 190 страни и територии и предоставя помощ без оглед на раса, религиозна принадлежност или националност. Помощта е въз основата на основните принципи на лична отговорност, обществена подкрепа, разчитане на собствените сили и устойчивост.

Проектът за ваксинация против малария е финансиран отчасти от LDS Charities Австралия.

Относно Алианса за ваксини Gavi

Gavi е международна организация, създадена с цел да се подобри достъпа до нови и недостатъчно използвани ваксини за деца, живеещи в най-бедните страни на света. С помощта на Gavi от 2000 г. насам са ваксинирани близо 1 милиард деца, като така са предотвратени над 16 милиона бъдещи смъртни случаи.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.