Съобщения за медиите

Църквата на Исус Христос дарява 32 милиона щатски долара на Световната програма по прехраната

Средствата ще осигурят важна хранителна и спешна помощ за 1,6 милиона души в девет нации

Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни дари на Световната програма по прехраната към Обединените нации (СПП) 32 милиона щатски долара – най-голямото еднократно дарение от това вероизповедание за хуманитарна организация – за да помогне за борбата с това, което СПП нарича „сеизмична гладна криза“.

По време на посещение в сряда в централата на Световната програма по прехраната в Рим, Италия, епископ Л. Тод Бъдж от Председателстващото епископство направи дарение на Барън Сегар, президент и финансов директор на СПП САЩ и Уте Кламерт, изпълнителен директор по партньорствата и застъпничеството на СПП.

„Толкова сме благодарни да си сътрудничим с хората от Световната програма по прехраната, защото знаем, че те ще занесат храната на най-нуждаещите се от нея – казва епископ Бъдж. – И благодарим на светиите от последните дни, както и приятелите на вероизповеданието, чиито финансови пожертвования направиха възможно това дарение. Такова раздаване прави Божиите чеда малко по-щастливи и всички нас – малко по-свети“.

СПП ще използва средствата от Църквата, за да осигури храна и друга важна помощ на 1,6 милиона от най-уязвимите хора в девет страни: Афганистан, Демократична република Конго, Етиопия, Хаити, Кения, Североизточна Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен.

„Това изключително дарение от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни идва в най-подходящия момент – казва изпълнителният директор на СПП, Дейвид Бийзли. – При наличието на милиони гладуващи хора в днешно време, СПП работи усърдно да доставя храна, помощ и надежда, а това животоспасяващо дарение ни позволява да правим точно това“.

Тъй като световната хранителна криза принуждава милиони други хора да гладуват, работата на СПП с правителства и партньори е спасителна за мнозина. Например, в Сомалия СПП раздава хуманитарна помощ на рекорден брой хора, а за да се предотврати глада в Йемен хранителните помощи от СПП достигнаха до повече от половината население на страната. В същото време милиони семейства разчитат на хранителните и нехранителни помощи в Афганистан.

„В това време на безпрецедентни световни нужди сме благодарни за трансформиращия подарък от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни – казва Сегър. – Помощта от частния сектор е важна за нашата мисия, защото дава възможност на СПП да раздава хранителни помощи и устойчивост, които дават стабилност и утеха на семействата през тези трудни времена. Уверен съм че дарението от Църквата ще вдъхнови и други хора да се присъединят към нашето движение, за да се предотврати глада по света“.

Кламерт добавя: „Приемаме това щедро дарение с благодарност и твърда увереност в нашата способност да го използваме, за да доставяме храна на най-уязвимите, като достигаме до тях, когато имат нужда и като им помагаме да се измъкнат от опасността, за да могат да оцелеят и да изградят устойчивост“.

Днес рекордният брой от 345 милиона души са изправени пред остра несигурност за храна, като 50 милиона са на ръба на глада. Ако не бъде предоставена незабавно помощ, до края на 2022 г. около 60 милиона деца са в риск от остро недохранване. Световната верижна реакция, породена от войната в Украйна, придружена от широкомащабен конфликт, екстремен климат и социоикономическите последици от пандемията от COVID-19 хвърлят в пълно отчаяние хора, които и без това са уязвими.

„Радвам се за милионите недохранени деца, които ще се възползват от това дарение – допълва сестра Камил Н. Джонсън, световен ръководител на Обществото за взаимопомощ, организация за жени от това вероизповедание. – Исус обича децата. Той ридае, когато те гладуват. И се радва дори и най-малките усилия да им се помага. Изключителна благодарност към Световната програма по прехраната и всички, които допринасят по какъвто и да е начин за тази кауза“.

Сътрудничеството на Църквата на Исус Христос със СПП започна през 2014 г. Изпълнителният директор на СПП, Дейвид Бийзли, посети в Солт Лейк Сити през 2019 г. дейности на Църквата по благосъстоянието. Двете организации работиха заедно по запълването на пропуските във връзка с глада по време на пандемията от COVID-19.

Църквата на Исус Христос дарява около 1 милиард щатски долара всяка година в полза на хора в нужда по целия свят.

Относно Световната програма по прехраната

Световната програма по прехраната към Обединените нации е най-голямата хуманитарна организация в света, която спасява живота на много хора при спешни случаи и използва хранителни дарения за изграждането на пътека към мира, стабилността и просперитета на хората, възстановяващи се от конфликти, бедствия и ефекта на промените в климата.

Световната програма по прехраната САЩ, организация от типа 501(c)(3), базирана във Вашингтон окръг Колумбия, с гордост подкрепя мисията на Световната програма по прехраната към Обединените нации, като мобилизира американски политически стратези, фирми и отделни хора да помагат за световното движение по прекратяване на глада. Нашето ръководство и нашата подкрепа помагат да се насърчи една устойчива американска традиция да се изхранват семейства в нужда по целия свят. Научете повече за мисията на Световна програма по прехраната САЩ.

Хуманитарните служби на Църквата на Исус Христос

Хуманитарните служби на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни облекчават страданието, насърчават разчитане на собствените сили и предоставят възможности за служба. Те следват призива на Исус Христос да храним гладните, да осигуряваме вода на жадните, да приютяваме странниците, да обличаме голите и да се грижим за болните и страдащите.

Хуманитарната помощ от Църквата е възможна благодарение на щедрите дарения и доброволен труд на светии от последните дни и на приятели на вероизповеданието. Всяка година биват дарявани над 1 милион трудодни от доброволци в помощ на благотворителни инициативи.

Църквата спонсорира проекти за помощ и развитие в 195 страни и територии и предоставя помощ независимо от раса, религиозна принадлежност или националност. Помощта е въз основата на главните принципи на личната отговорност, обществената подкрепа, разчитането на собствените сили и устойчивостта.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.