Съобщения за медиите

Студенти от УБЙ със специалност „Медицинска сестра" помагат на украински бежанци по време на пътуване до Полша

Тази статия се публикува тук с позволението на TheChurchNews.com. Не е за използване от други медии.

От Рейчъл Стърцър Гибсън, Church News

Студентката от Университета Бригъм Йънг (УБЙ) със специалност „Медицинска сестра“ Надя Девол има близки в Украйна и се е молила за възможност да помогне по някакъв начин на хората там.

Наскоро получава такава възможност, когато се присъединява към група студенти и професори от УБЙ, университет, който е спонсориран от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, за пътуване с учебна цел в Полша за служба в центрове за украински бежанци. „Безкрайно съм благодарна, че ми бяха предоставени ресурси и достъп, за да участвам в този проект благодарение на УБЙ“ – казва Девол в съобщение на УБЙ до медиите от 13 юни.

Image 01
Image 01
Група студенти и професори от УБЙ пътуваха до Полша през май 2023 г., за да служат в център за украински бежанци. Снимка от BYU photo, предоставена от Church News.2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Девол, която е наполовина украинка и говори отлично руски език, служи като преводач за групата, като осигурява медицинска помощ, преподава уроци, свързани със здраве и благосъстояние, а също и дарява медицински материали на стойност хиляди долари.

Идеята за тазгодишното пътуване възниква година преди това, когато Джули Валънтайн, заместник декан в Колежа за медицински сестри и Лесли Майлс, професор в Колежа за медицински сестри, завеждат друга група студенти от специалността „Медицинска сестра“, за да помагат на украински бежанци във Варшава, Полша.

Image 02
Image 02
Студент от УБЙ преподава в курс в Jednosc, образователен и културен център за украински бежанци по време на учебно пътуване през май 2023 г. Снимка от BYU photo, предоставена от Church News.2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

В публикация в социалните медии за пътуването с убечна цел през миналата година Валънтайн пише за това как студентите от УБЙ са пример за девиза на Колежа за медицински сестри „Изцелител ще съм благ“.

„С думи не може да се опише отчаянието, ужаса, издръжливостта, състраданието и надеждата“ – пише тя в Twitter, след като групата ѝ прекарва 20 часа през този ден в грижа за бежанците.

Скоро след това Майлс и Валънтайн казват в съобщение на УБЙ за медиите, че са отдадени на каузата да продължат да помагат на украинските бежанци. „Това не свършва, а хуманитарните нужди са огромни“ – казва Валънтайн през 2022 г.

С помощта на Девол и още няколко студенти от УБЙ – Джед Фулър, Найлс Херод и Сейди Кларк – те създават неправителствена организация, наречена Единство за Украйна, която да подпомага дейностите на Jednosc, един културен и образователен център, създаден от украински учители в помощ на бежанците.

„Създадохме „Единство“, защото искаме тези украински учители и тяхното училище да преуспяват – обяснява Девол. – Те помагат на жени и деца, чиито живот е изцяло преобърнат, и искаме да видим, че постигат успех.“

Тазгодишната учебна група заедно с Валънтайн и Майлс прекарват по-голямата част от времето си в оказване на помощ и преподаване на уроци в Jednosc. Те преподават курсове за справяне със стреса и безпокойството, справяне с травма, както и оказват основна медицинска помощ, като следят основни жизнени показатели, предлагат утеха на отделните лица и предоставят медицински материали.

В публикация за социалните медии от 18 май Валънтайн споделя снимка на студентка от УБЙ, която говори насаме с бежанка. „Оказване на служба на всеки поотделно… Толкова много нужди, но дори и едно ободрено сърце е важно“ – пише тя.

Image 03
Image 03
Служба към „всеки един човек поотделно". Студентката от УБЙ със специалност „Медицинска сестра", Джули Валънтайн, помага в украински център за бежанци.2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Наскоро завършилата УБЙ, Бренна Уилкинсън, която служи като преводач, докато е в центъра, казва в съобщение на УБЙ за медиите: „Придобих по-голямо уважение към човешкия живот“.

Уилкинсън си припомня разговор с една майка, която разказала за травмата, през която преминава нейният син заради това, че е принуден да напусне тяхната страна.

„Помолих я за пояснение, за да се уверя, че съм я чула правилно, когато каза, че нейното момченце е видяло престрелки и бомбардировки. Тя ме погледна в очите и каза: „Разбира се“.

Уилкънсън казва, че преживяванията ѝ в УБЙ, включително наскорошното пътуване с учебна цел, са ѝ помогнали да търси какво може да прави за другите, а не само за себе си.

Пътуването до Полша мотивира Девол да отдава обич и изцеление, подобни на тези на Христос, в бъдещата си професия като медицинска сестра. Тя споделя: „Трагедията е огромна, но работата, която свършихме, не бе толкова свързана с трагедията, колкото със силата на човешкия дух и задължението, което имаме да помагаме, защото сме хора, и е добре да помагаме“.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.