Съобщения за медиите

Признание за усилията на светиите от последните дни относно помощта след земетресението в Турция

На 3 октомври 2023 г., вторник, в Истанбул старейшина и сестра Питър и Карла Хюбър бяха почетени от името на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни за приноса им в усилията за подпомагане след земетресението в Турция.  Отличени в церемонията по награждаване от организацията „Health Volunteers“ в Турция, те бяха наградени за техните „Изключителни усилия за изцеляване на раните от земетресението“ в Югоизточна Турция.

Рано сутринта на 6 февруари 2023 г., две силни земетресения разтърсват Турция и Сирия.  Щетите се разпростират върху площ с размерите на Германия. 16% от населението на Турция е засегнато, много хора остават без домове, храна, подслон или медицински грижи.

По това време старейшина и сестра Хюбър служат като пълновременни мисионери за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни в офиса на областта във Франкфурт, където им е възложено да обучават хората да бъдат подготвени за спешни случаи и да помагат в координирането на усилията на Църквата за подпомагане в област Централна Европа. В продължение на много години старейшина Хюбър се занимава с дейност, свързана с реагиране при извънредни ситуации в родната си Швейцария. Той е подготвен веднага да се отзове при кризата в Турция и знае как да помогне.

Докато работи съвместно с Министерство на здравеопазването на Република Турция и Националната агенция за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD), старейшина Хюбър се трогва, разбирайки, че компания на име Турмакс е произвела и дарила две полеви болници и се свързва с тях.  Областният седемдесетник Пол Пикард, който присъства на церемонията, споделя: „Това е началото на чудесно сътрудничество с отдадени и добри професионалисти, искрено ангажирани да помагат на своите съграждани“.

Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни и Турмакс работят съвместно за построяването и монтирането на 5 мобилни полеви болници и 50 жилищни контейнера за настаняване на 100 лекари и сестри, които нямат къде да живеят. Финансирането за тези мобилни съоръжения е възможно благодарение на добрите и щедри дарения на членовете на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни в Турция и по света. Също така са дарени повече от 500 000 кутии с храна и хигиенни материали и пет милиона бутилки с вода.

В град, който някога е бил с население 60 000 души, болницата е напълно разрушена, но някои домове са останали. Днес в този град са се преместили 250 000 души, но няма място, на което да получат необходимите медицински грижи. Болницата от контейнери и палатки сега приема по 1500 пациенти дневно. 

Старейшина и сестра Хюбър изразяват благодарност към всички партньори, които съдействаха, за да направят тази помощ възможна. „Бяхме много щастливи да сме тук и да помогнем малко.“ Сега те гледат към бъдещето, за да намерят начини да помогнат за повторното изграждане на важни инфраструктури. „Когато погледнеш към цялото това нещо, се чувстваш парализиран – споделя старейшина Хюбър. – Но научих, че ако всеки ден правим най-доброто, на което сме способни, можем да оставим на Господ да свърши останалото.“

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.