Съобщения за медиите

Осветен е храмът Прая Кабо Верде

Първият храм в островната държава е 173-тият действащ храм на Църквата

Старейшина Нийл Л. Андерсън от Кворума на дванадесетте апостоли на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни освети храма Прая Кабо Верде на 19 юни 2022 г., неделя. Храмът в столицата Прая на остров Сантяго е първият храм в страната и 173-тият в света.

Преди освещаването старейшина Андерсън води символичната церемония по поставянето на крайъгълния камък, която символизира, че строежът е приключен и новият храм е готов за освещаване. Зад крайъгълния камък има исторически документи, предмети и свидетелства на членове на Църквата в Кабо Верде.

Заедно със старейшина Андерсън от Кворума на дванадесетте апостоли бяха старейшина Рубен В. Алиод, втори съветник в областното президентство на област Централна Европа, старейшина Кевин Р. Дънкан, изпълнителен директор на Храмовия отдел и старейшина Розевелт де Пина Теиксейра, областен седемдесетник. Те бяха придружени от съпругите си.

Плановете да се построи храм в Прая бяха обявени от президент Ръсел М. Нелсън на 7 октомври 2018 г. Церемонията по първата копка бе на 4 май 2019 г.

Фасадата на храма е в пастелни тонове с орнаментални детайли, изработени от португалски варовик. Сградата е ненатрапчива, с изчистени линии и в унисон с повечето традиционни религиозни сгради в Кабо Верде.

Преди освещаването, на 18 юни 2022 г., събота, младежите на Църквата се събраха, за да присъстват на духовно послание от ръководители на Църквата, което се проведе в сградата за събрания до храма.

По време на продължилите три седмици отворени врати над десет хиляди души посетиха и обиколиха храма, като сред тях бяха религиозни ръководители, местни ръководители, хора, които живеят близо до храма, както и членове на Църквата. Сред важните лица, посетили храма, бяха президентът на Република Кабо Верде, Жозе Мария Невес и министър-председателят, Юлисес де Корея е Силва.

В момента в Кабо Верде има над 16 000 членове на Църквата в 41 конгрегации, като много от тях са второ и трето поколение светии от последните дни. Първите мисионери в Кабо Верде са дошли през 1989 г.

Храмовете на светиите от последните дни се различават от сградите за събрания, в които членовете се събират за неделните събрания за поклонение. Храмовете се считат за „домове Господни“, в които ученията на Исус Христос биват потвърждавани посредством брак, кръщение и други обреди, които свързват семействата за вечността. Вътре членовете на Църквата научават повече за целта на живота и сключват завети да служат на Исус Христос и на ближните си.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.