Съобщения за медиите

Епископ Уодъл посещава засегнатите от земетресението райони в Турция

Църквата ще осигури допълнителна помощ за региона

Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни увеличава хуманитарните си усилия в

Турция и Сирия, тъй като регионът продължава да се възстановява след опустошителните земетресения през февруари.

„Докато пътувахме през град Антакия, бях изумен от степента на разрушенията. Виждал съм нещо подобно само на снимки от градовете, бомбандирани по време на Втората световна война. Беше отрезвяващо“ – казва У. Кристофър Уодъл от Председателстващото епископство, който наскоро се завърна от двудневно посещение в Турция.

„На практика град с население 400 000 души вече не съществува – разказва епископ Уодъл. – Повечето от къщите и фабриките са срутени. Тези домове и сгради, които са останали, ще трябва да бъдат съборени.“

Антакия е столица на провинция Хатай. Разположена е в южната част на страната, близо до границата със Сирия. Градът е изгубил и инфраструктурата си, включително водоснабдяването, електроснабдяването и канализацията.

След срещи с църковни служители от Европа и Африка, епископ Уодъл замина за Близкия изток със съпругата си Каръл и други представители на Църквата. В Турция бяха на 10 и 11 май (2023 г.), за да проверят резултатите от хуманитарната помощ, предоставена от Църквата след опустошителните земетресения, и да се срещнат с турските власти за допълнителна подкрепа.

По време на престоя си в страната, епископ Уодъл се срещна с д-р Селами Килич, Генерален директор по въпросите на Европейския съюз и външните работи към турското министерство на здравеопазването и Националната агенция за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) на Турция, със седалище в Анкара. Д-р Килич изрази огромната си благодарност за църковната помощ и коментира, че Църквата е една от най-ефективните организации с реакцията си след земетресенията, която изпълнява това, което е обещала да направи.

„Бурхан Аслан и Налан Айдън благодариха на Църквата за извънредните дарения и помощта, която оказаха чрез AFAD – разказа епископ Уодъл. – Размерът на помощта също беше дълбоко оценен.“

Църквата на Исус Христос реагира бързо и от момента на бедствието работи с редица хуманитарни организации в зоната на земетресението.

По време на престоя си в Турция, епископ Уодъл посети също и няколко временни жилища, включително палатков лагер, лагер с контейнери, както и мобилна медицинска клиника в Паяс и завод за мобилни клиники.

По време на посещението си, епископ Уодъл подписа и дарителско писмо за предоставяне на 500 жилищни контейнера за изселените хора. Контейнерите са оборудвани с тоалетна и душ и предлагат на семействата повече уединение от палатките. Хората, настанени в палатките, трябва да използват обществени тоалетни и душове.

Църквата осигурява и мобилни медицински клиники в региона. В момента работят три от тях, а четвърта се очаква да бъде доставена скоро. Епископ Уодъл научи за пета локация, в която е необходима мобилна медицинска клиника, и такава беше одобрена след завръщането му у дома. Ще бъде разположена в град Огузели, чието население се е увеличило от 10 000 на 70 000, заради оцелелите, които се местят, за да търсят убежище там.

Освен това Църквата ще помогне с финансиране на ремонта на болница в Газиантеп, която е пострадала от земетресенията.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.