Съобщения за медиите

Доброволци светии от последните дни работят с „Подслон за човечеството" по изграждането на къщи в Румъния

Пълнолетни младежи и мисионери от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни се събраха в края на септември 2023 г. в Цуцора, близо до Яши, Румъния, заедно с екип на „Подслон за човечеството“ („Habitat For Humanity“), за да помогнат за изграждането на къщи за семейства в нужда. В продължение на два дни доброволците, както и семействата, които ще получат къщите, изграждаха покривни конструкции, полагаха стуко, боядисваха, поставяха гипсокартон и други неща.

„Подслон за човечеството“ е организация с нестопанска цел, която се занимава с изграждането и ремонтирането на къщи за хора, живеещи в бедност. Благотворителната организация е построила къщи и е работила в повече от 70 страни, като е предоставяла възможност на хора по целия свят да имат свой дом.

„Може да намерите много статистически данни относно бедността в Румъния – каза Адриан Магда, координатор на проекта. – Може да откриете, че две или три поколения живеят под един покрив или в един апартамент. Почти една трета от румънците живеят така. Почти половината домакинства, особено в селските райони, все още нямат вътрешна тоалетна“.

„За мнозина водата все още идва от кладенци. Не от нещо съвременно, както би трябвало“ – добави Магда.

Къщите, които се строят, са предвидени да предоставят достатъчно жилищна площ, за да бъдат удобни за семействата, които ще живеят в тях, а също и канализация, течаща вода и електричество за добро осветление и за електроуреди – луксове, с които тези семейства не са разполагали до този момент.

Участващата група включваше доброволци от цяла Румъния и дори от Европа. Те бяха оставили настрана работа или следване, за да участват в строежа. За да може това да се случи, Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни не само изпрати доброволци, но и финансира проекта, за да помогне за осигуряването на строителни материали. Семействата, които ще получат намиращите се в строеж къщи, също помагаха за изграждането заедно с доброволците.

В края на втория ден, след като един от дуплексите бе завършен, всички се събраха. На семействата, които щяха да получат домовете, им бяха връчени ключовете, като така им се показа, че вече са собственици. Сред тях бе Даниела, която сподели: „Много сме благодарни за вашата помощ, за това, че построихте тази къща, която сега е наш дом“.

Роберто Патрашкою, директор на „Подслон за човечеството“ в Румъния, каза: „Искам да изразя своята дълбока благодарност към Latter-day Saint Charities“. Той допълни: „Вашата помощ е повече от построяването на четири стени и покрив. Това е нов дом за две семейства“.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.