Съобщения за медиите

Двама певци от Франция стават част от световноизвестния Хор на Табернакъла

Сред първите европейци, взели участие.

Естер живее в град Бордо, Югозападна Франция. Домът на Клеман се намира в Реймс, в Североизточна Франция. Сега ги свързва едно ново и неочаквано обстоятелство. Двамата са избрани като чуждестранни участници в Хора на Табернакъла при Храмовия площад в американския щат Юта. Те ще пеят с Хора по време на световната обща конференция на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, която ще се проведе на 6 и 7 април 2024 г.

Многократно награждаваният Хор на Табернакъла е един от най-старите и най-големи хорове в света. Хорът е имал участия пред публика в над 28 страни и е продал милиони записи.

Родена в Страсбург, Естер Петион е деветото от десет деца, които израстват в семейство на музиканти. Всички деца се научават да пеят и да свирят на музикален инструмент в младежките си години, включително Естер, която по-късно превръща пеенето в своя професия. На седемгодишна възраст Естер няма търпение да започне да учи в Музикалната консерватория в Страсбург, изучава елементарна теория на музиката и пее в детския хор. Нейната майка ѝ преподава основни умения по пиано, а когато е на девет години, Естeр добавя виолончело към репертоара си.

Днес Естер живее в Бордо и работи като логопед, като помага на деца и възрастни. Тя също така използва всяка възможност, за да пее. „Не съм професионалист – казва Естер, – но винаги съм обичала да пея за удоволствие и да изразявам радостта си.“ Тя успява да пее в много хорове в консерваторията и в Църквата. Подобно на своята майка и повечето си сестри, Естер е високо сопрано. „Да пея с Хора на Табернакъла ще бъде невероятно музикално преживяване и възможност да посветя гласа си на Господ.“

Естер ще пътува до Солт Лейк Сити с Клеман Жуо, бас-баритон, роден в Бордо, но днес живеещ със съпругата си и малката си дъщеря в Реймс. Клеман е авиодиспечер, любител сладкар и сериозен музикант. Той не е професионален певец, но притежава умения, близки до тези на професионален певец.

В семейния дом на Клеман, където той започва уроци по пиано на петгодишна възраст, винаги е звучала музика. Родителите му виждат заложби в Клеман още в началото и не му позволяват да спре да взима уроци, когато е бил изкушаван да го направи. Той продължава обучението си по пиано, като отдава това на подкрепата и търпението на своите родители. През гимназиалните си години акомпанира на пиано на певци и участва активно в хора на местната конгрегация, ръководен от професионален музикант.

Когато преди десет години Клеман и семейството му се преместват в Реймс, за да продължи кариерата си на авиодиспечер, музикалният му живот се променя и той се явява на прослушване в Консерваторията в Реймс – не с пиано, а с оперно пеене. „Тогава започна истинското певческо приключение“ – отбелязва Клеман. С помощта на първокласни преподаватели и оперни певци, той успява да вземе участие в професионални представления, включително „Вълшебната флейта“ от Моцарт.

„Винаги съм мечтал да пея с Хора на Табернакъла. В един момент дори обмислях възможността да се преместя в Юта, да работя на летището в Солт Лейк Сити, да изучавам музика в Университета Бригъм Йънг и да се явя на прослушване за Хора, но не се получи – обяснява Клеман. – Бях шокиран, когато чух за тази програма.“

След като са препоръчани от президентството на област Централна Европа, Естер и Клеман получават имейли от Хора на Табернакъла, с покана да се явят на прослушване. Процесът отнема около десет седмици, като започва с онлайн интервю за уточняване на практическите подробности. Следва прослушването. Те разполагат с около един месец, за да направят записи на гласовете си с различни изпълнения, след което представят записите на комисията за преглед.

Най-напрегнато за всеки от тях е 15-минутното онлайн прослушване с Райън Мърфи, помощник-диригент на Хора на Табернакъла. „Той беше много мил, държа се много професионално и говори френски“ – споделят и двамата. Няколко седмици по-късно те са уведомени с имейл за окончателното решение.

Клеман обяснява: „Една сутрин се протегнах, за да изключа алармата на телефона си, и видях, че съм получил няколко имейла. Имаше един от Хора, който започваше с „Поздравления“. И така, събудих съпругата си и казах: „Успях!“.

„Когато видях имейла, бях изпълнена с толкова много емоции – спомня си Естер. – Бях изненадана, щастлива, любопитна, загрижена за останалата част от приключението и наистина развълнувана. Най-вече бях много благодарна на моя Небесен Отец.“

Естер и Клеман ще разполагат с няколко седмици, за да научат единадесетте музикални произведения, които ще изпълнят заедно с Хора на Табернакъла. Когато пристигнат в Солт Лейк Сити две седмици преди конференцията, те ще бъдат определени за музикални мисионери и ще прекарат цялото си време в подготовка за изпълненията. И двамата са особено благодарни за възможността да бъдат наречени мисионери. „Това означава много за мен, защото не съм отслужила мисия – споделя Естер. – Така че това е моята мисия по персонален начин, който ме удовлетворява. Мисля, че Небесният Отец е планирал специален начин за всеки да бъде свидетел за Неговия Син и Неговата милост.“

Тези двама певци от Франция ще бъдат официални членове на Хора на Табернакъла за период от пет години, с възможност да пеят в поне три различни общи конференции на Църквата. Първите чуждестранни участници имаха изпълнения с Хора през април 2023 г., а за първи път тази година певци от Европа бяха поканени да се явят на прослушване. В предстоящата обща конференция през април 2024 г. ще има дванадесет чуждестранни участници, седем от които са от Европа – Франция, Австрия, Швеция, Дания и Англия.

„Мисля, че много от приятелите ми от консерваторията ще гледат сесиите на конференцията, опитвайки се да ме видят – споделя Клеман. – Те ми помогнаха и ме насърчиха по време на прослушването, така че аз съм щастлив, че могат да споделят това преживяване с мен.“

„Това е първият път, в който ще се изправя пред толкова много хора, което отначало изглежда страшно – размишлява Естер. – Но аз знам, че Небесният Отец ще ми помогне да разбера как да реагирам, за да бъда добър мисионер като част от Хора на Табернакъла.“

Общите конференции на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни се провеждат два пъти всяка година, през април и октомври.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.