Съобщения за медиите

Говорители на световна конференция на светиите от последните дни насърчават да бъдем духовно настроени

Президент Ръсел М. Нелсън, че това да вземаме решения, когато сме духовно настроени и поставяме на първо място Исус Христос, проправя пътя към радостен живот. Неговото послание бе предварително записано и показано в последната сесия на двудневната конференция, провела се на 30 септември и 1 октомври 2023 г. в Солт Лейк Сити в американския щат Юта и излъчена по целия свят.

„Като мислите селестиално, вие ще гледате на изпитанията и противопоставянето в нова светлина“ – добави президентът на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, който неотдавна отбеляза своя 99-и рожден ден. Той добави, че като мислим селестиално, сърцето ни постепенно ще се променя и ще искаме да се молим по-искрено. Поради мускулно нараняване президент Нелсън, не присъстваше на конференцията, а я гледаше посредством технологиите.

Общата конференция е световно събиране на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Два пъти в годината, през първия уикенд на април и първия уикенд на октомври ръководители на Църквата от целия свят споделят послания или проповеди, съсредоточени върху Исус Христос и Неговото Евангелие. Хората от всички вероизповедания, вярвания и всякакъв произход от целия свят са поканени да гледат, слушат и участват.

Старейшина Дитер Ф. Ухтдорф, родом от Германия, старейшина Алън Т. Филипс от Обединеното кралство и старейшина Кристоф Ж. Жиро-Карие, който е роден във Франция, бяха сред говорителите на конференцията. Другите говорители бяха от Аржентина, Бразилия, Гватемала, Корея, Нова Зеландия и САЩ.

В речта си старейшина Ухтдорф от Кворума на дванадесетте апостоли спомена притчата за блудния син. В тази история от Библията, първоначално разказана от Исус Христос, един разбунтувал се син напуска дома си и пропилява наследството си. При неговото завръщане неговият баща му прощава и го приветства отново в дома си.

Старейшина Ухтдорф се обърна към хората, изгубили вярата си, обещавайки им, че в момента, в който решат да се завърнат и да вървят по пътя на Исус Христос, Неговата сила ще навлезе в живота им и ще ги преобрази.

Наистина е от значение как се отнасяме един към друг“ – каза старейшина Филипс. Той насърчи слушателите да помагат на хората в затруднение в техните семейства, конгрегации или местни общности. Грижата за нуждаещите се може да включва усилия да се облекчава страданието на хората, живеещи в изключителна бедност и хората, които са насилствено разселени поради преследване, конфликти и насилие.

В първата си реч, изнесена на обща конференция, старейшина Жиро-Карие обясни, че хората може да са израснали в различни култури, може да имат различни социално-икономически обстоятелства, да имат много различно земно наследство, в това число националност, цвят на кожата, хранителни предпочитания и политическа ориентация. Но всички, без изключение, са Божии чеда.

По време на конференцията старейшина Алекзандър Душку бе подкрепен като висш ръководител седемдесетник. През сесията за ръководители на общата конференция бяха подкрепени двама нови областни седемдесетници и двама бяха освободени.

В края на конференцията президент Нелсън обяви, че Църквата ще построи общо 20 допълнителни храма в Африка, Азия, Латинска Америка, САЩ и Океания. Светиите от последните дни считат храмовете за Божии домове, места на святост и мир, отделени от грижите в света. Те са различни от хилядите обикновени сгради за събрания по целия свят, които се използват за неделно богослужение.

Музиката за конференцията бе предоставена от различни хорове, включително Хора на Табернакъла при Храмовия площад, с диригенти Мак Уилбърг и Райън Мърфи, под акомпанимента на органистите Андрю Ънсуърт и Ричард Елиът.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.