Съобщения за медиите

RootsTech 2018 привлича хиляди в Солт Лейк Сити

Президент Далин Х. Оукс от Първото президентство на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни и съпругата му Кристен бяха основните говорители в събота, по време на популярния Ден за семейни открития.

„Ние всички сме част от едно голямо семейство, начело с Бог, нашия Небесен Отец – каза президент Оукс. – Каним всички във FamilySearch, най-голямото събиране на живи роднини по целия свят“.

„FamilySearch може да е като свещен портал, свързан с небесата – допълни сестра Оукс. – Нашите семейни истории, съчетани с истинно учение, създават силна комбинация, която естествено води към храма“.

Ежегодното събитие привлече начинаещи и експертни генеалози от Съединените Щати и дузини от други страни. Тазгодишната тема бе „Свържете се, участвайте“.

 

Том Рийд, мениджър по световните връзки за FamilySearch International, каза на присъстващите да се свържат с братовчедите си посредством приложението на FamilySearch, наречено Family Tree.

„Искаме хората да си тръгнат с усещането, че когато се занимават със семейна история, когато се запознават с други, те наистина се свързват с хората“ – сподели Рийд.

Сред говорителите бяха Стийв Рокууд, изпълнителен директор на FamilySearch International; Хенри Луис Гейтс младши, професор в университета Алфонс Флетчър и директор на центъра Хътчинс за африкански и афро-американски изследвания в Харвардския университет; и Скот Хамилтън, олимпийски златен медалист, който разказа от централната сцена части от многопластовата си житейска история.

Хамилтън каза: „Основното в речта ми днес е, че семейството не е само кръвна връзка. Семейството са всички, които са в живота ви, които се грижат за вас сега, разбирате ли, които застават на мястото на оттеглил се родител. Които са готови да се грижат за вас всеки един ден. Ето това е семейството“.

Ентусиасти за семейната история посетиха повече от 200 отделни сесии по време на четиридневната конференция. Сред другите дейности на RootsTech бе „Представяне на новостите“ в сряда, както и над 200 щанда в огромната изложбена зала.

Конференцията приключи в събота вечерта с музикалната продукция „My Family, Mi Herencia“. Представлението, в което участваше „Luz de Las Naciones“ (Светлина на народите), се проведе в Центъра за конференции на Храмовия площад. Над 1000 участници в него представиха културите на Латинска Америка, Африка и Европа.

Публиката получи и съвременни музикални изпълнения от известни изпълнители като Алехандро Мелесио. „Една от песните се казва „Помниш ли ме“, от там и темата на това събитие, която набляга на наследството и на това кои сме и откъде идваме. Мисля, че посланието всеки път, поне за мен, е да предадем сплотеност, да предадем, че всички ние сме едно голямо семейство, независимо от това откъде идваме и че има място за всички нас тук, независимо откъде сме“.

Дулсе Бенхамин има много отговорности при поставянето на сцена на „My Family, Mi Herencia“. В качеството си на координатор, хореограф и танцьорка в програмата тя вижда представлението в много аспекти.

„Разбирате ли, много по-приятно е за хората да видят културата чрез танци и чрез гледането на красиви костюми и различни възрасти – обяснява Бенхамин, която казва, че в програмата участват различни поколения. „Ще видите деца, ще видите баби и дядовци, които танцуват заедно като семейство. И си мисля, че точно за това става въпрос в тази програма, да се събират семейства и да се разбират семействата сега и семействата в миналото“.

Специалистката по костюмите Денис Гарсия е работила от много години по „Luz de Las Naciones“. И въпреки че представлението е организирано от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, Гарсия обича да напомня на всички да участват в програми като тази, независимо от това дали са членове на Църквата или не. „Това е нещото, което се стремим да покажем на хората, … че не е нужно да сте членове на Църквата, за да участвате в шоуто. Само трябва да имате желание да споделяте талантите си с останалите хора“.

Гледайте представлението на lds.org/latino2018 на английски, испански и португалски.

Запис на общите сесии и други важни моменти може да намерите на интернет страницата на RootsTech.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.