Публично издание

FamilySearch.org с нов дизайн с опции за споделяне на снимки и истории

Новата версия на FamilySearch.org, пусната на 16 април 2013г.позволява интерактивни възможности и удобно сътрудничество за търсене на семейна история, като добавените социални медии, снимки и истории, създават едно по-лично преживяване на семейната история за всеки потребител.

FamilySearch, най- голямата генеалогична организация с нестопанска цел, спонсорирана от Църквата на Исус Христос на Светиите от последните дни, актуализира своя уеб-сайт, за да даде на потребителите възможност да работят заедно онлайн за създаване на родословно дърво, да събират и споделят снимки и истории, графика на фенове и да им осигурят 24-часова онлайн-помощ, като всичко това е напълно безплатно. Подобренията на сайта имат за цел да разширят посланието за семейна история към тези, които не се приемат като изследователи или генеалози, особено младите, които са специалисти в дигиталните области, каквито са социалните медии.

„Толкова много от нас са свързани със семейната история, а дори не го осъзнаваме”, казва Пол Ноута, старши маркетинг-мениджър на FamilySearch. „Погледнете всички социални медии днес- те всъщност представляват платформа за семейна история. Хората споделят какво правят всеки ден, какви са интересите им, а техните приятели и семействата им се интересуват и споделят своето мнение. Всичко това е семейна история, но ние нямахме тези инструменти на сайта, които да помогнат на хората направят тези семейни връзки и да мигат да бъдат вдъхновявани и мотивирани от тях.”

Така беше до днес. Новите възможности на FamilySearch.org, които са безплатни за потребителите, са описани по-долу.

Family Tree (Родословно дърво)

Родословнот дърво позволява на потребителите да си сътрудничат в съставянето, управлението и споделянето на семейна история онлайн. Потребителите ще откриват информация, въведена от други потребители за родословното им дърво измежду повече от 900 милиона вече въведени имена. Функцията включва и click-and-drag (кликни и премести) опция, която позволява лесно движение нагоре, надолу, настрани и увеличение в рамките на родословната диаграма. Покровителите имат и достъп до милиарди имена на FamilySearch.org, за да помогнат за попълване на липсващите родови линии на дървото.

Снимки и истории

Опциите „Снимки” и „Истории” позволяват на потребителите да запазват снимки и истории на предците си. Чрез снимките лицата могат да бъдат разпознавани и след това свързвани с профилите на съответните предци в родословното дърво на потребителя. Снимките и историите могат лесно да бъдат споделени във Facebook, Tweeter, Google+, Pinterest и на имейл.

Всеки потребител може да качи до 5000 снимки ( с ограничение на размера на снимката от 5 МВ), а всяка история може да е с големина до 100 страници.

Според главния изпълнителен директор на FamilySearch Денис Бримхол, снимките и историите са важни, защото „лично ни учи на уважаваните принципи на тези, отишли си преди нас като стойността на упорития труд, върховете и спадовете на живота и влиянието от избора.”

Интерактивна графика на феновете

Интерактивната графика на феновете представя родословните линии на потребителя в цветен кръг, като той е в изобразен в средата на графиката. Всеки слой от кръга изобразява различно поколение, като кръга може да се разширява до 6 поколения назад, ако е достъпна такава информация. Кръга на феновете може да се използва по различни начини. Например, както обяснява г-н Ноута, някои родители са принтирали такава графика за всяко от децата си, с името на детето в средата, за да могат да се видят с контекста на голямото семейство, разширило се с поколенията.

Да се видиш в такава графика „те променя”, казва Ноута. „ Виждаш се седнал на раменете на всички онези хора, които са си отишли преди теб. Осъзнаваш, че не си сам и това добавя смисъл и перспективи пред теб.”

Family Tree Wizard

Това приложение е за начинаещи в семейната история.             Family Tree Wizard задава на новите потребители въпроси за живи и починали роднини, след което изгражда връзката в родословното дърво.

Страница за директна помощ

FamilySearch създаде глобална онлайн общност, която предлага безплатна помощ за продукта и помощ за личното изследване по телефона и онлайн по всяко време. След няколко седмици този сайт ще бъде достъпен на още девет езика, включително испански, френски, немски, италиански, португалски, руски, китайски, японски и корейски.

За Family Search

Всеки месец 3 000 000 души използват данните, ресурсите и услугите на Family Search, за да научат повече за семейната си история. От 1894г. FamilySearch и предшествениците му активно събират, пазят и споделят генеалогична информация по света. Покровителите имат достъп до услугите и ресурсите на FamilySearch безплатно на FamilySearch.org или чрез някой от 4600- те центъра за семейна история в 132 държави, включително главната Библиотека за семейна история в Солт Лейк Сити, Юта.

Ангажимента на FamilySearch да помага на хората да се свържат с предците си е заложен във вярата на Мормоните, че семейството е най- важно в живота ни и семейните връзки са предидени да продължат и след този живот.

 

Допълнителни източници

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.