Съобщения за медиите

7 Неща, за които не знаете, че са изобретени от мормони

1. Телевизията

Не може да се говори за изобретяването на телевизията без да се спомене за нейния създател, Файло Т. Фарнсуърт. Файло е роден през 1906 година в Бийвър, Юта. Семейството му пътуват заедно с Бригъм Йънг до долината Юта и Файло израства във ферма в Ригби, Айдахо, където семейството му се мести след като напускат Бийвър.

Файло обича науката и за пръв път идеята за електрическа телевизия го спохожда когато е на 14 години. Макар че няма висше или средно образование, той много се интерисува от електричество и споделя ранна схема на идеята си с един учител по химия през 1922 година. През 1927 година на възраст 21 години той създава своя електронна телевизия, представляваща камерна тръба с мозаичен образ, осветявана от волтова дъга, която за пръв път предава образ - знака на долара.

Една от най-големите американски компании по това време, RCA, предлага да закупи патента му за сума, еквивалентна на 1 милион долара днешни пари, но той отказва. Макар че е човекът, отговорен за това откритие, по-късно Фарнсуърт казва на сина си следното относно телевизията: „Няма нищо, което си заслужава в нея, ние в това семейство няма да я гледаме и аз не искам телевизията да бъде интелектуалната храна за теб“. До смъртта си през 1971 година, Файло Фарнсуърт е получил над 300 патента в САЩ и други държави.

2. Електрическата китара

Преди изобретението на Алвин МакБърни, китарата не е толкова вълнуваща и оригинална. Той създава първия електрически усилвател за китара, когато е на 15 години и получава патент за него след няколко подобрения.

През 1927 година сменя името си на „Алвино Рей” („Рей” означава „Крал” на испански), за да отговаря на популярността на Латино музиката по това време. Към края на 30’те години е нает от фирмата Гибсън да направи прототипен модел при създаването на модел електрическа китара със стоманени струни и педал на име Electroharp. Тя става популярна и постепенно се превръща в днешния вид електрическа китара.

Алвино не е роден в Църквата, но се присъединява към нея, когато се жени за мормонката Луиз Кинг, една от пеещите King Sisters, с която той работи докато е с групата Musical Knights на Харолд Хайдт.

3. Светофарът

„Мигащата къщичка за птици“ за пръв път се появява на пресечката между улица 200 South и улица Main в Солт Лейк Сити през 1912 година и ръчно се превключва от полицай. Макар да има предишни опити за създаване на механично управление на уличното движение, светофарът на мормона полицай Лестър Уайър за пръв път използва червена и зелена светлина.

Гражданите на Солт Лейк Сити първоначално не одобряват устройството, считайки го за нова странност или изобщо несъобразявайки се с него. От време на време светофарът умишлено е повреждан нощно време и се налага често да го ремонтират. Въпреки това светофарът доказва полезността си и моделът на Уайър е усъвършенстван няколко пъти, докато се стигне до регулиращите светлинни сигнали, които виждаме днес.

4. Операция за присаждане на изкуствено сърце

2 Декември 1982 година е важна дата както в историята на медицината, така и в мормонската история. Членът на Църквата и сърдечен хирург д-р Уйлям ДеВрийс получава разрешение от Администрацията по храни и лекарства на САЩ да присади полиуретаново изкуствено сърце модел Джарвик-7 върху човек и извършва първото такова присаждане върху Барни Кларк - също мормон. Това е рискована операция, но Кларк живее доста по-дълго от очакваните 112 дни след операцията.

5. Технология за дигитален звук и кино

Цифровизираният звук, който сега свързваме с компакт дисковете и DVDта, започва с изобретяването на технологията за преобразуване на аналогов звуков сигнал в цифров формат. Тази технология е изобретена от светията от последните дни Робърт Б. Ингебетсен и неговия наставник професор Томас Стокхам.

По-късно Ингебретсен създава софтуера за първата работеща система за редактиране на дигитален звук, докато работи за фирмата Саундстрийм. Сони и Филипс изпреварват Саундстрийм при производството на компакт дискове, отчасти защото Ингебретсен и хората, с които той работи, не патентоват технологията за редактиране на дигитален звук, която те първи създават. Ивгебретсен също създава първия дигитален филм, представляващ 20-секунден портрет на ръка, с помощта на Ед Катмул, също мормон.

6. Слуховия апарат

Това, което започва като опит за измерване заряда на електрона, по-късно довежда до инструмента, днес известен като слухов апарат. Харви Флечър, мормон роден в Прово, Юта, започва с опити да измери заряда на електрона, но скоро след това се заема с изучаването на стереофоничен звук, докато ръководи изследвания в Лабораториите Бел Телефон, след като се дипломира от университет.

Първото представяне на „три-измерен“ звук е направено от д-р Флечър на 24 януари 1934 година, като от много от присъстващите чутият звук е описан като „призрачен“. Д-р Флечър също извършва първоначални разработки върху озвучаването във филми, в телевизията и транзисторното радио.

7. Одометър

Макар различни видове одометри да са изобретени от хора като Бенджамин Франклин, одометърът, изобретен от мормонските пионери Уйлям Клейтън и Апълтън Хармън се счита за ново изобретение, понеже е различен и по-сложен от всички предходни видове одометри. Поради наличието на последователност от движещи се спици и зъбни колела, Клейтън успява да осигури сравнително точно измерване на изминатия от преселниците път на запад. След като тази информация се публикува, тя се използва от следващите пионери, запътилите се към Калифорния златотърсачи през 1849 година и останалите пътуващи по този път.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.