Съобщения за медиите

Църквата е домакин на конференция на Обединените нации в Солт Лейк Сити

Ръководители на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни тази седмица са домакини на събития в Солт Лейк Сити, свързани с 68-ата конференция на Гражданското общество на Обединените нации. През следващите няколко дни хиляди присъстващи на конференцията са в столицата на Юта, първият град в Съединените щати, извън централния офис на Обединените нации (ООН) в Ню Йорк Сити, станал домакин на ежегодното събитие.

 

Latter-day Saint Charities, хуманитарната организация на Църквата, в партньорство с Feeding Children Everywhere, American Airlines и JustServe ще опаковат в Salt Palace Convention Center 375 000 пакети с храна за деца в нужда.

„Шокирана съм колко много души дойдоха, – каза сестра Шарън Юбанк, президентка на Latter-day Saint Charities и първа съветничка в общото президентство на Обществото за взаимопомощ. – Хора, които нямат достатъчно храна, това определено е нещо, за което лесно можем да се съберем и да направим нещо“.

„За нас е важно да обединяваме хората. … Именно така показваме, че обичаме Бог и обичаме ближните си“ – добави сестра Юбанк.

„Нямаше как да го направим без помощта на доброволците зад нас, – каза Дейв Грийн, главен директор на Feeding Children Everywhere. – Осъзнахме, че има толкова много американски семейства, които се затрудняват да сложат храна на масата си, защото не могат да си го позволят“.

„Радвам се, че ни беше предоставена тази възможност, за да дойдем и направим нещо смислено“ – обясни доброволката Сара Парсън от Lifting Hands International.

„Днес срещнах хора от целия свят, – каза Марк Максфийлд от Ротари Клуб в Солт Лейк. – Мисля, че тази конференция е по-скоро свързана с това не да дадем на някой риба за един ден, а да му помогнем да се научи как да лови риба през целия си живот“.

„Това събитие беше много добре организирано и e част от общността, – каза Алисън Смейл, заместник секретар на ООН за глобални комуникации, която помогна за пакетирането на храна във вторник. – Мисля, че основният човешки инстинкт е да се помага на другите хора. … Това е един от начините да се организираме да правим това“.

„Беше наистина прекрасно, че тя взе решение да дойде тук и да види как вървят нещата с проекта за служба, – каза старейшина Алън Д. Хейни от Седемдесетте. – Мисля, че това дава възможност на всички да видят какво могат да направят хората, когато бъдат сплотени, когато са загрижени за нещо важно, каквото е храненето на децата“. Той изрази благодарност към всички доброволци.

ООН възложи на Latter-day Saint Charities статут на ECOSOC (икономически и социален съвет). JustServe се използва като средство за набиране на доброволци от обществеността за проекта за служба.

„Изграждане на устойчиво развити и приобщаващи общности“ е темата на тазгодишната конференция.

„Вместо просто да вършиш нещо спонтанно, ако действаш от сърце, … резултатът ще е устойчив, – каза Сабита Геер, НПО представителя към ООН на Брама Кумарис, хиндуистко духовно движение.

Вторник вечерта Хорът на Табернакъла при Храмовия площад изнесе в Центъра за конференции частен концерт за участниците в конференцията.

Сестра Юбанк участва в една тематична сесия за гражданско общество вторник сутринта, като обсъди подготвеността за бедствия на ниво общественост. „От 21-годишния ми опит съм убедена, че всеки може да направи нещо до известна степен“.

Тя продължи: „На някои места това може да са нови 72-часови комплекти, които да съхраняваме някъде. На други места това може да бъде под формата на основната храна ориз, поставена в пластмасова бутилка, слагана за съхранение под леглото всеки път, когато готвите, за да имате малко резерва, ако настъпи момент, когато храната и водата не достигат“.

„Много насърчително е да видим такъв огромен брой народи и организации, които се сплотяват, за да направят този свят едно по-добро място, на което да живее цялото човечество“ – каза епископ Жералд Косе от Председателстващото епископство, който говори сряда следобед, по време на заключителната пленарна сесия на конференцията.

„Също както опазването на нашата планета изисква достойни форми на лична жертва, ние също можем да жертваме, за да помагаме на хората около нас, които и да са те, както и да ги приобщаваме“ – каза епископ Косе.

„Млади хора, които сте тук днес, вълнувам се да видя колко желаете да подобрявате живота на другите, – допълни той. – Показвайте ни как, предавайте щафетата, поддържайте пламъка, насочвайте ентусиазма си, намирайте начини да служите във вашите квартали, във вашите общности, във вашите градове, страни и конгрегации. Служете у дома и в чужбина. По този начин хората, на които помагате, ще бъдат благославяни, но и вие ще бъдете благославяни“.

Епископ Косе каза, че по време на конференцията са били пакетирани близо 501 000 пакети с храна от над 4 000 доброволци, което надвишило целта за проекта за служба с над 126 000 пакета.

По време на конференцията участниците имаха възможност и да направят обиколка на църковния Площад по благосъстоянието и да разгледат изложба, озаглавена „Свържи се – принадлежи“ в центъра за конвенции, на която бяха представени Latter-day Saint Charities, JustServe и FamilySearch.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.