Тема

Храмов площад

Разположен в сърцето на централната част на Солт Лейк Сити, историческият Храмов площад е едно от най-популярните туристически дестинации в Юта и е световната централа на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни.

Безплатни обиколки на Храмовия площад са налични на 30 езика от екскурзоводи, за които това е родния им език. Той заема 35 акра площ и привлича милиони посетители от цял свят поради известните изследователски библиотеки, културни дейности и исторически сгради. Централната част на площада е величественият храм Солт Лейк, който е строен в продължение на 40 г. Храмът не е отворен за посещения, но посетителите могат да влязат в Табернакъла на Солт Лейк, построен през 1867 г. Табернакълът вмества 2 900 души и е домакин на разнообразни религиозни и обществени мероприятия и дейности, включително ролята му на седалище на световно-известния Мормонски хор на Табернакъла. Репетициите на хора са отворени за всички.

Има два центъра за посетители на Храмовия площад, където хората могат да научат повече за вярванията на светиите от последните дни чрез изложби и филми. В Северния център за посетители се намира 3-метрово копие на статуята Христос от скулптора Бертел Торвалдсен. В Южния център за посетители има изложби, включващи умалено копие на храма Солт Лейк с възможност да се добие представа за вътрешността на историческата сграда.

На запад от Храмовия площад се намира Библиотеката за семейна история, най-голямата библиотека от този вид в света. Наблизо е и Музея за църковна история, който разказва историята на световната Църква чрез образователни експозиции и програми. Входът в тези две сгради е безплатен за всички. Интересуващите се да научат повече за мормонската история, могат също да посетят Библиотеката за църковна история, намираща се на североизток от Храмовия площад.

На изток от Храмовия площад се намира 28-етажната Офис сграда на Църквата, построена през 1972 г. Това е най-високото здание в Солт Лейк Сити и посетителите могат да се изкачат на наблюдателната площадка, за да разгледат града отвисоко. До Офис сградата на Църквата е построената в класически стил Сграда на Църковната Администрация, построена през 1917 г. В тази сграда се намират офисите на ръководителите на Църквата и не е отворена за посещение.

Любимо място за посетители е 100-годишната Мемориалната сграда Джозеф Смит, която преди това е била Хотел Юта. В тази великолепна стара сграда има отворени за посетители 3 ресторанта и много банкетни зали, също има офиси на служители на Църквата. Посетителите могат да гледат безплатен филм със заглавие Джозеф Смит, пророк на Възстановяването за първия президент на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни.

На север от Храмовия площад се намира Центъра за конференции с 21 000 места, който е една от най-големите зали в света. Завършената през 2000 г. сграда се използва за общите конференции на Църквата, провеждащи се два пъти годишно и предавани по целия свят. Центърът за конференции е домакин на разнообразни концерти и изпълнения, включително и известните Коледни концерти на Мормонския хор на Табернакъла. Друга любима празнична традиция на Храмовия площад е годишната украса с коледни лампички.

Посетителите на Храмовия площад могат да се върнат назад във времето в две къщи, построени в средата на 19-и век за тогавашния президент на Църквата Бригъм Йънг и неговото семейство. Предлагат се безплатни обиколки в едната, Бийхайв Хаус, а в другата, наречена Лайън Хаус има ресторант, предлагащ типичната за района кухня.

Пътниците, които имат престой на Международното летище Солт Лейк могат да се възползват от безплатен транспорт до Храмовия площад и да го обиколят, докато изчакват своя полет.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.