Richard-G-Scott-banner-2015.png
Съобщения за медиите

Старейшина Ричард Г. Скот 

Старейшина Ричард Г. Скот от Кворума на дванадесетте апостоли на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни почина вчера в 22:45 заобиколен от семейството си в дома си в Солт Лейк Сити от причини, свързани с напреднала възраст. Той бе на 86 години.  (рождена дата: 7 ноември 1928 г.)

Старейшина Скот е подкрепен катоапостолна 1 октомври 1988. Той е призован като член на Първия кворум на седемдесетте на 2 април 1977 г. и служи като член на президентството на този кворум от октомври 1983 г., докато не е призован като апостол през 1988 г.

„Старейшина Скот можеше и то много успешно да държи погледа си насочен към вечността“, казва старейшина Д. Тод Кристоферсън от Кворума на дванадесетте апостоли, който е служил като млад мисионер под президентството на старейшина Ричард Г. Скот. „Посланията му бяха изпълнени с надежда. И той смело говореше за покаянието и Единението, защото знаеше, че от там идва надеждата или че това е нещото, за което можем да се надяваме като резултат на истинското, цялостно покаяние и като последствие от действието на Единението, благодатта на Исус Христос, в живота ни“.

Подобно на апостолите в новозаветни времена, апостолите от последните дни са призовани да бъдат специални свидетели за Исус Христос. Старейшина Скот бе един от 15 мъже, които наблюдават и ръководят растежа и развитието на глобалната Църква, чието членство надвишава 15 милиона члена. 

Старейшина Скот учи: „Малко са нещата в живота, които носят толкова радост като радостта, която идва от помагането на друг да подобри живота си“.

„Не намирам никъде място, особено в Латинска Америка, където той служи толкова дълго и на толкова много места, не намирам място, където да не видя следите му, където да не видя някой, който да е бил повлиян от него по някакъв начин“, казва старейшина Кристоферсън.

Ричард Г. Скот е роден на 7 ноември 1928 г. в Покатело, щата Айдахо, в семейството на Кенет Лерой и Мери Уитъл Скот.  Той отслужва пълновременна мисия в Уругвайи председателства над мисия Аржентина Север в Кордоба, Аржентина, от 1965 г. до 1969 г.

Завършва Университета Джордж Вашингтон като механичен инженер и завършва следдипломна квалификация по ядрено инженерство в Оук Ридж, щата Тенеси. От 1953 г. до 1965 г. старейшина Скот служи като част от персонала на Адмирал Хаймън Рикоувър, ръководейки развитието на ядреното гориво за различни военноморски и сухоземни ядрени електростанции. Той работи и като частен консултант за компании, занимаващи се с ядрена енергетика.

През 2008 г. старейшина Скот получи почетна докторска степен по християнска служба от Университета Бригъм Йънг.

Старейшина Скот бе предшестван в смъртта от жена си Джанийн, която почина на 15 май 1995 г. Той е добре известен на много членове на Църквата с любовта, която изразява към жена си. След смъртта му остават седем деца, ? внуци и ? правнуци.

„Ще бъде запомнен като неуморен работник, като неуморен служител и приятел на Господ, който отдели целия си живот за каузата Господна и беше щастлив да го прави“, казва старейшина Кристоферсън. „Мисля, че завинаги ще бъде запомнен като човек, който предава надежда“.

Църквата ще обяви подробностите от погребението му, когато бъдат налични. Не е решено кога ще бъде призован и обявен следващият апостол на мястото на старейшина Скот в Кворума на дванадесетте апостоли на Църквата.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.