Съобщения за медиите

Старейшина Л. Том Пери  
 

Старейшина Л. Том Пери от Кворума на дванадесетте апостоли на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни почина на 30 май 2015г. Той беше на 92 години (роден на 5 август 1922 г.).

Старейшина Л. Том Пери беше ръкоположен за апостол в Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни през април 1974 г., след като служи като помощник на Дванадесетте от 1972 г. Доминиращото присъствие на старейшина Пери заедно с неговия ентусиазъм и оптимистичен стил го превърнаха в силна и известна фигура сред членовете на Църквата по целия свят.

„Тази топлина, тази благост, фактът, че той наистина харесваше хората и харесваше всички членове на Църквата и ги ценеше - мисля, че така ще бъде запомнен“ - каза старейшина Куентин Л. Кук от Кворума на дванадесетте апостоли.

Старейшина Кук казва, че свидетелството на старейшина Пери за Исус Христос също ще бъде запомнено. „Том Пери споделяше силно свидетелство за Исус Христос. Той познаваше Спасителя; Той обичаше Спасителя.“

„Ние трябва да показваме увереност в изявленията си за Исус Христос“ - учи старейшина Пери на общата конференция на Църквата през октомври 2011 г. „Искаме другите да знаят, че Той е централната фигура в цялата човешка история. Неговият живот и учения заемат централно място в Библията и останалите книги, които считаме за Свети писания.“

Подобно на апостолите в новозаветни времена, апостолите от последните дни са призовани да бъдат специални свидетели за Исус Христос. Старейшина Пери бе един от 15 мъже, които наблюдават и ръководят растежа и развитието на световната Църква, чието членство надвишава 15 милиона члена. 

Старейшина Пери често говори за важността на религията в обществото, семейството и запазване на религиозната свобода, подчертавайки, че „важната свобода на съзнанието, вплетена в религиозната свобода, трябва да бъде усърдно пазена и защитавана.“ Той работи съвместно с ръководители от други вероизповедания, за да разпространява каузата за религиозна свобода.

„Той притежава това докосване на обикновен човек и се чувства еднакво удобно както с обикновения човек, така и с президенти и ръководители, отнася се с тях по един и същ начин и се свързва с тях по един дълбок начин“ - казва Лий Пери, синът на старейшина Пери.

„Мисля, че ще бъде запомнен като шампионът на семейството“ - казва Лий Пери.

Лоуъл Том Пери е роден на 5 август 1922 г. в Логан, Юта, в семейството на Лесли Томас и Нора Сон Пери. Точно след Втората световна война, той служи като пехотинец в Тихия океан.

Службата на старейшина Пери започва с мисия в Северните щати през 1942 г. Впоследствие служи като съветник в  епископството в Люистън, Айдахо; съветник в президентство на кол в Сакраменто, Калифорния; висш съветник в кол Ню Йорк и президент на кол Бостън.

Получава бакалавърска степен по финанси от Университета на Щата Юта през 1949 г., като там работи и над своята магистратура. Професионалната му кариера протича в търговията на дребно като заема позициите вицепрезидент и главен касиер в компании в щатите Айдахо, Калифорния, Ню Йорк и Масачузетс.

Старейшина Кук казва за професионалния опит в сферата на бизнеса на старейшина Пери: „Той беше много практичен и прагматичен и това благослови цялата Църква. Той беше изключително загрижен лептата на вдовицата да бъде похарчена по пестелив начин и нищо да на бъде прахосано, да има план и отчетност.“

Старейшина Пери бе предшестван в смъртта от първата си съпругата, Вирджиния Лий, от която има две дъщери и един син. Вирджиния Пери почива на 14 декември 1974 г. След смъртта му остава съпругата му, Барбара Тейлър Дейтън, за която сключва брак през 1976 г.

Църквата ще обяви подробностите от погребението му, когато бъдат налични. Не е решено кога ще бъде призован и обявен приемникът в Кворума на дванадесетте апостоли на Църквата.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.