Съобщения за медиите

Пророкът се срещна с Папа Франциск във Ватикана

Президентът на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни Ръсел М. Нелсън се срещна с папа Франциск във Ватикана в събота. Това е първата среща на президент-светия от последните дни с папа. Визитата се състоя ден преди президент Нелсън да освети първия храм на Църквата в Рим. Президент Нелсън беше придружен от президент М. Ръсел Балард от Кворума на дванадесетте апостоли.

След продължилата 33 минути среща президент Нелсън и президент Балард се срещнаха с представители на медиите. „Това беше изключително въздигащо и незабравимо преживяване за нас. Негово Светейшество беше много любезен, сърдечен и гостоприемен“ – каза президент Нелсън. Той каза още: „Какъв мил и прекрасен човек е той и колко щастливи са католиците да имат такъв мил, загрижен, любящ и способен ръководител“.

      

Президент Нелсън каза: „Говорихме за общата ни загриженост за хората, които страдат по целия свят, а също и желанието ни човешките страдания да бъдат облекчени. Говорихме за важността на религиозната свобода и семейството, общата ни загриженост за младежите, колко по-материален става светът и нуждата хората да се обръщат към Бог, да Му се покланят, да Му се молят и да имат сигурността, която вярата в Исус Христос ще носи в живота им“.

Според президент Балард са говорили за близките взаимоотношения между хора от двете църкви, които работят заедно по хуманитарни проекти. „Обяснихме на Негово Светейшество, че работим ръка за ръка, че имаме проекти съвместно с католическите служби за подпомагане в 43 страни по целия свят. Работим рамо до рамо като партньори в опитите си да облекчаваме страданията. Той много се заинтересува от това“.

Диалогът между представители на двете църкви е нещо обичайно за ръководителите на светиите от последните дни от самото установяване на Църквата. Откакто стана ръководител на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни през 2018 г. президент Нелсън е бил в контакт с прелати от Римо-католическата църква по време на няколко от своите посещения за служение. През миналия ноември в Тексас той се срещна с архиепископ Густаво Гарсия-Силър от католическия архидиоцез на Сан Антонио. Миналия месец в Аризона той говори с негово високопреосвещенство Томас Дж. Олмстед, католически епископ от Финикс. Президент Нелсън многократно е имал подобни контакти през своите 35 години служба като апостол, пътувал до над 130 страни, за да служи на светии от последните дни и приятели на Църквата.

По време на своето посещение за служение в Уругвай през октомври 2018 г. президент Нелсън бе интервюиран от Серджо Рубин, биографът на папа Франциск. Президент Нелсън и г-н Рубин накратко обсъдиха храма Рим Италия. Тогава пророкът каза: „Оценяваме любезността на папата и Ватикана. Те най-сърдечно ни помогнаха да се почувстваме добре дошли“.

Предишни срещи между католици и светии от последните дни във Ватикана включват ръкостискането на президент Хенри Б. Айринг (тогава съветник на покойния президент на Църквата Томас С. Монсън) с папа Франциск по време на среща на високо равнище, посветена на брака. През 2010 г. президент Балард посети католически ръководители във Ватикана. През 1995 г. тогавашният президент Гордън Б. Хинкли даде екземпляр на Encyclopedia of Mormonism (Енциклопедия на мормонизма) на библиотеката на Ватикана..

Католически ръководители и ръководители на светиите от последните дни са се срещали и на много други места. Например през 2010 г. сега покойният кардинал Франсис Джордж (1937 – 2015), тогава ръководител на Съвета на католическите епископи в Съединените щати (USCCB), говори в Университета Бригъм Йънг и се срещна с апостоли-светии от последните дни. Наскоро апостоли обсъдиха общи трудности заедно с кардинал Тимъти Долън, архиепископ на Ню Йорк. Няколко католически ръководители също така са посещавали Юта. Сред тях са архиепископ Джозеф Кърц от Луисвил (тогава президент на USCCB), който посети Храмовия площад през 2016 г., а също и архиепископ Чарлз Дж. Чапут от Филаделфия, който няколко пъти говори в Университета Бригъм Йънг. През 2015 г. архиепископ Чапут покани старейшина Д. Тод Кристоферсън от Кворума на дванадесетте апостоли по време на световната среща за семействата във Филаделфия да сподели принципи, които светиите от последните дни прилагат, за да укрепват семействата.

През последните десетилетия Църквата в Юта е изградила силни взаимоотношения с католическия диоцез на Солт Лейк Сити. Президент Балард и старейшина Кристоферсън се присъединиха към католици в Юта при встъпването в длъжност на епископ Оскар А. Солис, който през 2017 г. беше определен от папа Франциск да ръководи католиците в Юта. „Светиите от последните дни ценят дългогодишното приятелство, което са развили с хората от католическата общност в Юта и по целия свят“ – каза президент Балард тогава. Президент Балард също така присъства на месата при встъпването в длъжност на архиепископ Джон С. Уестър в Санта Фе, Ню Мексико. Архиепископ Уестър, предшественикът на епископ Солис, беше католическият епископ в Юта в продължение на осем години.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.