Mormon Newsroom
Последни новини

По време на общата конференция пророкът обяви осем нови храма

Църквата ще изгради своя първи храм в Средния Изток.

На 5 април 2020 г., неделя, следобед президент Ръсел М. Нелсън на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни обяви планове за построяване на осем нови храма по света.

  • Баия Бланка, Аржентина

  • Талахаси, Флорида

  • Лубумбаши, Демократична република Конго

  • Питсбърг, Пенсилвания

  • Бенин Сити, Нигерия

  • Сиракюз, Юта

  • Дубай, Обединени арабски емирства

  • Шанхай, Китайска народна република


 

Прочетете по-долу за всяко от местата.

Баия Бланка, Аржентина

Храмът Баия Бланка е петият обявен храм в Аржентина. В Аржентина има повече от 450 000 светии от последните дни в приблизително 750 конгрегации. Баия Бланка е пристанищен град в югозападната част на провинция Буенос Айрес в Аржентина. Други храмове в страната са храмът Буенос Айрес Аржентина и храмът Кордоба Аржентина.

Талахаси, Флорида

Флорида е дом на повече от 150 000 светии от последните дни и приблизително 275 конгрегации. Първата официална конгрегация на Църквата в щата е организирана в окръг Джеферсън през 1897 г. В началото на 20-и век във Флорида има повече от 1 200 членове на Църквата. Храмът Талахаси Флорида ще бъде третият храм в щата. Другите два са храмът Орландо Флорида и храмът Форт Лодърдейл Флорида.

Лубумбаши, Демократична република Конго

Има почти 63 000 светии от последните дни в около 200 конгрегации в Демократична република Конго. Миньорската столица Лубумбаши се намира в южната част на страната. Храмът Лубумбаши ще бъде вторият храм в страната. Храмът Киншаса е първият храм, построен в Демократична република Конго. В страната мисионерската работа започва в началото на 1986 г.

Питсбърг, Пенсилвания

В момента в Пенсилвания има един храм – храмът Филаделфия Пенсилвания. Той е осветен на 18 септември 2016 г. от президент Хенри Б. Айринг. Пенсилвания е дом на повече от 100 000 светии от последните дни в повече от 50 конгрегации. Църквата има богато наследство в Пенсилвания. Две години преди Църквата да бъде организирана в Ню Йорк през 1830 г., президентът на Църквата Джозеф Смит се премества в Хармони, Пенсилвания, където превежда по-голямата част от Книгата на Мормон.

Бенин Сити, Нигерия

Има повече от 175 000 светии от последните дни в почти 650 конгрегации в Нигерия. Храмът Бенин Сити е третият храм, който е обявен в Нигерия. Храмът Аба Нигерия е осветен през 2005 г., а храмът Лагос бе обявен по време на предишна обща конференция. Първите нигерийци са официално кръстени през 1978 г. След това броят на членовете на Църквата бързо се увеличава.

Сиракюз, Юта

Новият храм в Сиракюз, който се намира на 56 километра северно от Солт Лейк Сити, ще бъде 23-ият храм в Юта. В световната централа на Църквата Юта има 2.1 милиона членове на Църквата. Това е приблизително 2/3 от населението на щата, което наброява 3.2 милиона души. В щата има 17 действащи храма.

Дубай, Обединени арабски емирства

Храмът Дубай ще бъде първият храм, построен от Църквата в Близкия Изток. Той ще служи на хиляди светии от последните дни от два кола от страните в залива и окръзи с членове в Близкия Изток, Северна Африка, източна Европа и западна Азия. Първата самостоятелна сграда за събрания на Църквата в Близкия Изток е осветена от старейшина Джефри Р. Холанд в емирство Абу Даби през 2013 г. Новият храм ще бъде изграден в район 2020, на мястото на бъдещото Експо 2020 Дубай след приключването на световното събитие.

Обединените арабски емирства са пример за толерантност и религиозно приобщаване след създаването на страната през 1971 г.

Сградата за събрания ще е мястото, където живеещите в Дубай членове на Църквата ще се събират за седмичните събрания за богослужение.

Шанхай, Китайска народна република

При обявяването на храма в Шанхай, Китай президент Нелсън направи следните бележки: „Предисторията на плановете за Шанхай е много важна. В продължение на повече от две десетилетия достойни за храма членове от Китай посещаваха храма Хонконг Китай. Но през юли 2019 г. този храм беше затворен за отдавна планирано и много необходимо обновяване. Една скромна мултифункционална сграда за събрания в Шанхай ще предоставя възможност на членовете от Китай да продължават да участват в обредите на храма в Китай, за себе си и за своите предци“ – каза той.

Президент Нелсън продължи: „Във всяка страна тази Църква учи своите членове да почитат, спазват и поддържат законите. Учим за важността на семейството, на това да сме добри родители и граждани за пример. Тъй като уважаваме законите и разпоредбите в Китайската народна република, Църквата не изпраща проповядващи мисионери там, нито ще прави това сега“.

Той завърши, казвайки: „Конгрегациите за чужденци и за китайци ще продължават да имат отделни събрания. Юридическият статус на Църквата там остава непроменен. През първоначалния период на използването на храма, влизането ще става само със записване. Храмът Шанхай няма да бъде храм за туристи от други държави“.

Информация за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни в Китайската народна република на английски, опростен и традиционен китайски може да бъде намерена на china.churchofjesuschrist.org.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.