Съобщения за медиите

Представители от Църквата на посещение при председателя на Националния съвет на религиозните общности в България

На 16.11.2018 г. представители на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни - Кристофел Голдън, първи съветник в президентството на Област Източна Европа, Стивън Дейвис, президент на Българска/Централна евразийска мисия и президент Красимир Коларов, председател на Църквата в България, се срещнаха с г-н Бирали Бирали - председател на Националния съвет на религиозните общности и заместник главен мюфтия на Република България.

  

   Президент Голдън заяви: „Голяма привилегия е да се срещнем с Вас. Ислямът е донесъл много ценности за света и има дълга история. Всички религии вярват в един Бог, изграждат силни семейства, които изграждат силни общества. В Университета "Бригъм Йънг" в Юта, САЩ, се занимаваме с превод на известни ислямски учени, за да може света по-добре да разбира исляма. Ние вярваме, че всички сме братя и сестри в Бога.

В България Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни е организирана и регистрирана през 1991 г. В началото е имала три хиляди членове, а през годините 75 млади мисионери от България са служили мисия по света. Ние полагаме големи усилия да помагаме на страни по целия свят. От началото до този момент в България сме дали около два милиона долара за хуманитарна дейност в различни области на страната.

Съжаляваме за рестриктивните мерки, които българският парламент иска да приеме по отношение на църквите в България. Вероизповеданията трябва да са независими от политиката.  

Повечето членове на църквата ни в България са бедни. Ако финансирането от чужбина бъде ограничено и ревизирано, ние не ще можем да помагаме на хората в България. По света работим с други организации като Червен кръст, Син полумесец и други. Когато достойни църкви са рестриктирани, ограничени, как можем да благославяме държавата?

В отговор г-н Бирали каза: „Днес, 16.11.2018 г., измененията в Закона за вероизповеданията ще бъде вкарани в Комисията по вероизповеданията за преразглеждане. Всички политически сили се обединиха в подкрепа на този закон, а всички религиозни организации са срещу него. Този факт е символ, че религиозните деноминации имат общо и има на какво да научат политиците. Законът има за цел да ограничи влизането на мюсюлмански проповедници от чужбина и влиянието им върху българската общност. Хората нямат възможност да поддържат храмовете финансово. Основен източник на средства за мюсюлманските изповедания са имотите, които имаме, но които държавата не ни връща. В България имаме само три частни средни училища и един ислямски институт. По Закона за висшето образование Ислямският институт няма акредитация. Националният съвет на религиозните общности е обединение, за да може хората да се познават по-добре и да излезем с един глас, когато е необходимо. Ние нямаме общи религиозни практики, но когато храмовете на една религиозна общност се опорочат, тогава можем да излезем в един общ глас.“

Президент Голдън: „Ще се радваме, ако искате да си партнираме или да помогнем. Ние можем да доведем професори по медицина, които  да обучат лекари от най-обикновени до най-сложни неща.“

Г-н Бирали изрази съгласие двете религиозни общности да работят заедно по хуманитарни, културни и научни инициативи.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.