Съобщения за медиите

Представители от Църквата на посещение в Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет

На посещение в Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет на Република България на 16.11.2018 г. бяха представители на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни – Кристофел Голдън, първи съветник в президентството на Област Източна Европа, Стивън Дейвис, президент на Българска/Централна евразийска мисия и президент Красимир Коларов – председател на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни в България. Тримата се срещнаха и разговаряха с г-н Георги Кръстев – заместник директор в Дирекция "Вероизповедания" към МС.

  

На срещата президент Голдън разказа за динамичните процеси в щата Юта, САЩ. Той изтъкна, че големи корпорации се преместват в Юта, защото там има голяма свобода в законодателството, включително и религиозна. Хората се чувстват в безопасност и това се дължи благодарение на това, че членовете на Църквата на Исус Христос на СПД, които съставляват 60% от населението, активно си взаимодействат с хора от другите местни църкви – православна, католическа и др. Президент Голдън подчерта, че Църквата на Исус Христос има голямо влияние в САЩ като цяло. Много нейни членове заемат възлови позиции в управлението на държавата. Посланиците на САЩ в Русия и Китай също са членове на църквата.


Президент Голдън изрази съжаление по отношение подкрепата от българския парламент на изменения и допълнения към Закона за вероизповеданията, които изменения той определи като рестриктивни.  


Г-н Кръстев поясни, че тези изменения в Закона целят единствено ограничаване влиянието на религиозен радикализъм и тероризъм в България, но така предложени, за съжаление, ограничават правата и свободите и на по-малочислените вероизповедания.


Засега служителите на Дианет /Дирекция по религиозните въпроси в Турция/ у нас са само 16 души, в сравнение с Германия, където те са 800, а във Франция - 280.
Г-н Кръстев заяви, че той ще направи всичко възможно да не се връща и най-блед спомен от това, което е било преди в България.


В заключение, президент Голдън сподели: „Ние се молим за хора като Вас, с голям морален кураж. Надяваме се ще почувствате, че Ви обичаме, Вас и Вашия велик български народ“.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.