Тема

Мормонски хор на Табернакъла

Мормонският хор на Табернакъла е един от най-старите и най-големи хорове в света, с изпълнения пред президенти на САЩ, продал милиони записи, спечелил множество награди и очаровал публики в десетки страни.

Хорът е със седалище в Солт Лейк Сити, щата Юта, в централата на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни.

Хорът се състои от 360 певци доброволци на възраст от 25 до 60 г., които са членове на Църквата. Те репетират и имат изяви всяка седмица, като често са акомпанирани от Оркестъра на Храмовия площад.

Мормонският хор на Табернакъла е създадаен през средата на 19-ти век. За пръв път малък хор е пял за конференция на Църквата на 22 август 1847 г., само 29 дни след като първите пионери пристигат и се заселват в долината Солт Лейк.

На запад от храма Солт Лейк се намира историческият Мормонски Табернакъл, дом на хора. Името на Мормонския хор на Табернакъла произлиза от тази сграда.

Изпълненията на хора в голямата зала се акомпанират от органа на Табърнакъла, изграден от 11 623 позлатени тръби, ръчно изработени от дървен материал от Юта. Десет тръби от първоначалния орган, построен през 1867 г., все още се използват днес.

Хорът е най-известен със своето седмично предаване по радиото всяка неделя, наречено Музика и слово , излъчвано от Храмовия Площад в Солт Лейк Сити. Тази програма е най-старото все още продължаващо национално радио предаване в Америка.

Роналд Рейгън, президент на САЩ от 1981 до 1989 г., през 1981 г. нарича Мормонския хор на Табернакъла „Хорът на Америка”, когато той пее при неговото встъпване в длъжност като президент.

В концертни турнета през изминалите години хорът е пял в най-известните концертни зали на Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Тихоокеанския район.

При провеждането на Зимната Олимпиада в Солт Лейк Сити — от 8 до 24 февруари 2002 г. — хорът пее при официалната церемония по закриването й.

Записи на хора са спечелили два платинови и пет златни албума, включително изпълнението на „Боен химн на републиката”, получило наградата Грами. Хорът е правил съвместни записи с някои от световно известните оркестри, като Филаделфийския оркестър, Ню-Йоркския филхармоничен оркестър и Ерусалимския симфоничен оркестър.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.