Тема

Клането при Маунтин Медоус

На 11 септември 1857 г. 50-60 местни въоръжени опълченци в южна Юта, с помощта на американски индианци съюзници, избиват около 120 емигранти, пътуващи с фургони към Калифорния. Това трагично събитие, в което се пощадяват само 17 деца на възраст шест или по-малко години, се случва в една долина, наречена Маунтин Медоус, намираща се на около 50 километра югозападно от Сидар Сити.

Тъй като извършителите са членове на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, Църквата полага големи усилия да излекува раните, предизвикани от това клане. През 1999 г. тогавашният президентГордън Б. Хинкли, подкрепен от наследниците на жертвите открива паметник на мястото. Оттогава Църквата работи заедно с групи от наследниците, за да поддържа паметника и мястото около него и се ангажира да работи за подобряване и опазване на местността в бъдеще.

Също така, с цел да обърне внимание на подробностите около събитието, ръководителите на светиите от последните дни отвориха архивите на Църквата за авторите на книгата „ Massacre at Mountain Meadows”, издадена през 2007 г. Говорейки на отбелязването на 150-годишнината от избиването на 11 септември 2007 г., президент Хенри Б. Айринг казва:

Макар че са служители на Църквата, авторите са имали пълен редакторски контрол и са направили свои собствени заключения от обширния исторически материал, който са събрали. Беше им даден пълен достъп до всички свързани с инцидента материали, които Църквата притежава. Две от важните заключения, до които те стигат са следните: (1) че съобщението, предаващо волята и намерението на Бригъм Йънг да не се наврежда на имигрантите, е пристигнало твърде късно, и (2) че отговорността за клането е на местните ръководители на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни в районите близо до Маунтин Медоус, които също са заемали граждански и военни ръководни постове, и върху членове на Църквата, действащи под тяхно ръководство.

Макар че за никое историческо събитие не може да се знаят всички неща, работата на тези автори ни даде възможност да научим непознати преди подробности за тази толкова трагична случка. Истината, такава каквато я научаваме, дълбоко ни натъжава. Евангелието на Исус Христос, което ние сме приели, силно осъжда хладнокръвното избиване на мъже, жени и деца. Найстина, то проповядва мир и прошка. Извършените тук много отдавна дела на членове на нашата Църква представлява едно ужасно и неизвинимо отклонение от християнското учение и поведение. Ние не можем да променим случилото се, но можем да помним и почитаме убитите тук.

Ние изразяваме дълбоко съжаление за клането, извършено в тази долина преди 150 години, и за незаслужените и неизказуеми страдания на жертвите тогава и на техните роднини до днешни дни.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.