Mormon Newsroom
Съобщения за медиите

Дни на отворените врати за храма Рим Италия

Древната италианска архитектура е отразена в дизайна на сградата

Дни на отворените врати започват този месец за храма Рим Италия – сграда на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, 162-ри действащ храм на Църквата.


„Прекрасен е“ – казва старейшина Дейвид А. Беднар от Кворума на дванадесетте апостоли, който служи като председател на отдел „Храмове и семейна история“ – „Изработката е изкусна и съвършена“.

 


След години строителство, първият храм на светиите от последните дни в Италия ще бъде отворен за посетители от широката публика от понеделник, 28 януари 2019 г., до събота, 16 февруари 2019 г., с изключение на неделите.


Храмът Рим Италия се намира североизточно от град Рим, близо до село La Cinquina Bufalotta. Архитектурата на храма е вдъхновена от древния Рим. Екстериорът е изграден от гранит Bianco Sardo.

Дизайн

„Задачата ми беше храмът да стане такъв, че когато го доближат, всички да се почувстват на италианско място – казва архитектът Нийлс Валентинер. – Това ще може да се почувства от материалите, архитектурата и обстановката около храма“.


Валентинер казва, че дизайнът на храма е вдъхновен от Сан Карлино, римокатолическа църква в Рим. „Извитите тавани и стени, изгледът на колонадите и колоните. С това започва тази много ранна идея за елипсовидна сграда на църква и храм, както отвън, така и отвътре“.


Храмът Рим Италия е част от религиозно-културен център с площ 15 акра, който включва многофункционална сграда за събрания, център за посетители, център за семейна история и общежитие за посетители.

Интериор

На входа на храма, на витраж от пода до тавана е изобразена сцена от живота на Спасителя Исус Христос. Прозорците с витражи са вдъхновени от маслиновото дърво.
Интериорът се състои от топли земни тонове и сини, бронзови и златни нюанси. Най-добрите занаятчии и майстори са монтирали висококачествени материали, които включват каменни подове на Perlato Svevo, добити в северна Тоскана; мрамор Cenia от Испания; дълбоко червеникаво-кафяв Sapele, дограма от черешово дърво и стъклени елементи от Мурано, Венеция.


„Ние използваме най-добрите материали, защото това е домът Господен – казва старейшина Беднар. – Храмът е израз на нашата любов и отдаденост към Спасителя, Господ Исус Христос. За Господ не правим компромиси с качеството“.
„Нашите майстори са следвали най-високите възможни стандарти“ – обяснява Брет Уудс, ръководител на проекта.


Уудс казва, че голямото стълбище на лобито в храма е инженерно постижение. „Свързано е само в горната и долната част, така че по същество е свободно плаващо стълбище – и, разбира се, с елипсовидна форма“. Овалният дизайн на стълбището напомня за шедьовъра на Микеланджело, Пиаца дел Кампидолио, в близост до Капитолийския хълм в Рим.
Оригинални картини са окачени навсякъде в храма, за да напомнят на гостите на храма да следват Исус Христос и Неговите учения. Картина при басейна за кръщения изобразява кръщението на Спасителя от Йоан Кръстител.


Басейнът за кръщение напомня, че Спасителят се е кръстил, за да ни даде пример, както и за Неговата заповед всички да бъдат кръстени. В храма, членовете на Църквата могат да действат като заместници на хора, които не са имали възможност да бъдат кръстени в този живот.


Басейнът за кръщения следва общата тема – инкрустиран камък обвива елипсовидния купел, украсен в римски стил, с листа от акант. Купелът е разположен върху 12 вола, символизиращи 12-те племена на Израил.


В зала за обучение, където членовете на Църквата учат за Божията любов, Сътворението и целта на живота, стенопис разкрива великолепен пейзаж от хълмове и морски бряг.
Влиянието на барока се усеща в булчинската зала и се подсилва от кристалните свещници и ръчно рисуваните столове.


Усещането за необятност от огледалата в стаите за запечатване символизира вечността. В тези стаи верните светии от последните дни участват в свещени церемонии, които свързват семействата за вечността.


Изящен полилей, съдържащ хиляди кристални призми, служи като център на селестиалната стая, помещение което символизира развитието за достигане на небесата. Стаята също е обзаведена с елегантни мебели, изработени от италиански майстори.

Център за посетители

В центъра за посетители статуя на Христос в пълен ръст, придружена от статуите на дванадесетте апостоли, гледа с лице към храма през големи прозорци. Статуите са копия на творбите на скулптора Бертел Торвалдсен, показани в Църквата на Дева Мария в Дания, с изключение на фигурата на Юда Искариотски, заменена от статуя на апостол Павел. Копията са изработени със специално разрешение на Лутеранската църква оригиналните статуи да бъдат сканирани. Мраморът Carrara за статуите с мащаб три четвърти е добит от същата кариера в Тоскана, откъдето е взет мрамора за Давид на Микеланджело.
„Когато видях статуите на Христос и дванадесетте апостоли, това бе духовно впечатляващ момент за мен“ – казва старейшина Беднар.


Статуите са придружени от оригинален стенопис на маслинови дървета в италианска провинция, който служи за фон.

Пиаца

Центърът за посетители, сградата за настаняване на посетители и сградата за събрания се свързват с храма чрез площад в италиански стил (пиаца), построен от местен варовик.
„Тези майстори зидари вече работят седем поколения“ – казва Алберто Малара, старши асистент към „Управление сгради и съоръжения при храма“, който отбелязва, че майсторите зидари прекарват по 400 часа в класната стая.


Църквата също е положила 110-годишни базалтови павета от улиците на Рим за централната кръгова част на храмовия площад.


„Ако се вгледате внимателно в някои от тези камъни, можете да видите браздите, оставени от преминаването на старите колела на каруци и файтони“ – казва Малара.

Дни на отворените врати и освещаване

Църковните ръководители ще се срещнат с медиите и ще ги поканят на обиколки на храма Рим Италия в понеделник, 14 януари 2019 г. VIP обиколки за ръководители на правителствени, бизнес, правни, междурелигиозни и хуманитарни организации ще се провеждат в храма от вторник, 15 януари, до вторник, 22 януари, преди да започнат дните на отворени врати за широката общественост в понеделник, 28 януари.


Резервации за отворените врати за широката общественост могат да се направят онлайн на templeopenhouse.lds.org.


Официалните церемонии по освещаване ще се проведат от неделя, 10 март 2019 г., до вторник, 12 март.


Членове на Църквата ще могат да изпълняват обреди в новия храм от вторник, 19 март.

Обща предварителна информация

Строителството на триетажния храм с площ 3 700 квадратни метра започва на 23 октомври 2010 г., две години след като храма Рим Италия бе обявен от президента на Църквата Томас С. Монсън. Той и местните църковни и обществени ръководители участват в церемонията по първата копка.


„Трудно е да обясня как се почувствах“ – заяви Кристиан Бруно, завърнал се мисионер от Църквата. – Духът бе така осезаемо сред нас. Беше паметен ден за мен, за моето семейство и за всички светии в Италия“.


Светиите от последните дни и други християни считат Рим за едно от най-историческите места по света, библейски град, в който древните апостоли Петър и Павел проповядват Евангелието на Исус Христос.


През 1997 г., Църквата закупува парцела земя, изоставена ферма с площ 15 акра, която включва малка вила, маслинова градина и външна пещ за пици.


„Идвах тук като младеж и организирахме малки футболни срещи – казва Стефано Моско, местен светия от последните дни. – И там имаше един камък, където готвехме пици“.

Дървета

Запазени са маслинови дървета от старата ферма, а древни маслинови дървета от северна Италия, на възраст над 400 години, са засадени на площада.


„Има огромна символика в маслините и маслиновите дървета – казва старейшина Беднар, който споделя, че корените на дърветата навлизат дълбоко в земята. – Когато отрежете корен на маслиново дърво, от него ще поникнат кълнове. Той не умира; от него пониква живот. Има хора, които сравняват това с надеждата за възкресението“.


Църквата също е запазила от имота няколко дървета италиански бор, разположени покрай стълби, водещи към храма.

Храмове

Храмът ще обслужва над 23 000 членове на Църквата, живеещи в Италия и съседните страни. Понастоящем в света има над 160 действащи храмове, в това число 12 в Европа.
„В нашите свети храмове имаме достъп до най-свещените и важни тайнства или обреди, които получаваме като членове на нашата Църква – казва старейшина Беднар. – И тези обреди дават мир. Те дават цел. Те са източник на изключителна радост“.


Апостолът на Църквата продължава: „Всички храмове са важни, защото храмът е пресечна точка между земята и небесата. Храмът е дом Господен. Това е Негов дом, където ние учим за Него и Му се покланяме“.


Храмовете на светиите от последните дни се различават от сградите за събрания, където членовете се събират за неделни богослужения. Храмовете са „Дом Господен“, където ученията на Исус Христос се затвърждават чрез брак, кръщение и други церемонии, които свързват семействата за вечността.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.