Тема

Джозеф Смит и Възстановяването

Джозеф Смит младши е роден на 23 декември 1805 г. в Шарън, Върмонт, в семейството на Джозеф и Луси Мак Смит. Роден в бедно фермерско семейство, той е петото от общо 11 деца — девет от който достигат зрялост. Тъй като семейството му не може да си позволи лукса на официалното образование, Джозеф посещава училище само три години. Заедно със своите братя и сестри, той се образова основн у дома от семейната Библия.

Объркан по отношение на религиита сред силни религиозни вълнения в щата Ню Йорк, през 1820 г. 14-годишният Джозеф прочита пасаж от Новия завет, който, както той сам по-късно пише, го разтърсва до дъното на душата му. Той представлява съвет към хората, на които липсва мъдрост, да търсят мъдрост от божествен източник. Следвайки съвета, Джозеф намира усамотено място в една гориста местност близо до дома си и започва да се моли на глас за пръв път в живота си.

Това, което последва, променя завинаги живота на Джозеф Смит и се превръща в основно вярване на светиите от последните дни. Джозеф описва как му се явяват Бог Отец и Исус Христос. “Аз видях точно над главата си стълб от светлина по-ярък от слънцето, който се спусна постепенно, докато се установи върху мен”, пише той. В този стълб светлина той вижда две Личности — като Единият изговаря името на Джозеф, посочва Другия и казва: „Този е Моят Възлюбен Син. Него слушай!” Членовете на Църквата наричат това събитие „Първото видение”. С него започва възстановяването на Църквата на Исус Христос на Земята.

Джозеф Смит е може би най-известен със своя превод на Книгата на Мормон: Още едно свидетелство за Исус Христос. Членовете на Църквата вярват, че няколко години след Първото видение Джозеф е доведен до един хълм близо до Палмира, щата Ню Йорк, където получава древен летопис от един ангел, наречен Мороний. Летописът, издълбан на метални плочи, разказва историята на народ, живял на американския континент през времето на Христос, и включва явяването на възкръсналия Христос при тях. Джозеф превежда летописа за около три месеца и получилата се от това Книга на Мормон е публикувана за пръв път в Ню Йорк през 1830 г. Книгата на Мормон с нейните близо 500 страници е един от големите приноси на Джозеф Смит и е основополагащо Писание на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни.

Светиите от последните дни вярват, че божествената власт е била изгубена в древната църква след смъртта на апостолите и се изисква възстановяване чрез божествена намеса. Възстановяването на свещеническата власт през първата половина на 19-и век е буквално случило се събитие, включващо посещение от ангели и осъществено от тези, които са имали такава власт в древността.  

Джозеф Смит и пет съмишленици, в присъствието на други 50 човека, официално организира Църквата в една дървена къща във Файет, Ню Йорк на 6 април 1830 г. Той ръководи Църквата до 27 юни 1844 г., когато е мъченически убит. Под неговото ръководство членовете на Църквата нарастват от скромното начало до над 26 000.

Откровенията на Джозеф Смит внасят впечатляващи теологични нововъведения и предизвикателства към църквите по онова време. Той неотсъпно защитава религиозната свобода за хората от всички вероизповедания. Неговите откровения въвеждат такива понятия, като храмове, където може да се извършва работа по спасение на мъртвите, и разбиране за три обширни степени или нива на небесното царство, а също и за окончателната съдба в следващия живот на верните Божии чеда. Неговото преживяване при Първото видение води до учението на светиите от последните дни за физическото естество на Бог и Исус Христос и съзфаването на човека по Техен образ. Той говори и пише често за събирането на Израил в последните дни и проповядва за това не само като събирането на евреите в Израел, но и като събирането на всички Божии хора в места на убежище и святост. Вж. също: Защо и как мормоните са различни?

Извън Църквата, Джозеф Смит също е известен с въвеждането на древната практика на полигамия чрез откровение, макар че то отдавна не се практикува от Църквата и рядко се споменава от членовете на Църквата, освен в исторически контекст.

През годините, в които ръководи младата църква, Джозеф организира международна мисионерска програма и основава това, което днес е една от най-големите женски организации в света. Той надзирава създаването на три града и направлява строителството на два храма — в същото време устоявайки на интензивни преследвания от местни тълпи, което в края на краищата принуждава членовете на Църквата да напуснат и трите града, които Джозеф установява.

Тъй като на членовете на Църквата са нарушени религиозните и граждански права на американски граждани, въореки неколкократните молби към федералното правителство, ръководителите на Църквата обявяват кандидатурата на Джозеф Смит за президент на САЩ през януари 1844 г. Към месец май Джозеф е официално номиниран от една конвенция в Наву, Илинойс. Неговата политическа платформа включва правителствена намеса в защита на религиозните и гражданските права в случаите на преследване. Джозеф и брат му са убити от тълпа през юни същата година, като по този начин се слага край на неговата кандидатурата за този политически пост.

Джозеф и брат му Хайръм са застреляни на 27 юни 1844 г. от тълпа, наброяваща от 150 до 200 души. Преди това братята и няколко близки съмишленици са затворени в един затвор на щата Илинойс в резултат на лъжливи обвинения в измяна и, спазвайки закона, доброволно се предават на властите. Джозеф е на 38 г., а Хайръм на 44 г. Телата на Джозеф и Хайръм са изложени за поклонение и около 10 000 опечалени присъстват на поклонението на тленните им останки на 28 юни, като на следващия ден те са тайно погребани, за да се избегнат по-нататъшни атаки или оскверняване от тълпи.

Църквата, която Джозеф основава през 1830 г., днес е световно вероизповедание с над 14 милиона члена, а самият Джозеф се смята от светиите от последните дни за най-видния пророк на съвремието. Противно на твърденията на някои противници на Църквата, Джозеф не се боготвори от членовете на Църквата. Той се почита като пророк, но все пак е човек със слабости и недостатъци, присъщи на всички хора.

Допълнителни източници

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.