Тема

Джозеф Смит

Джозеф Смит е основател и първи президент на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Той и петима сподвижници официално организират Църквата в гр. Файет, щата Ню Йорк на 6 април 1830 г. Председателства над църквата до 27 юни 1844 година, когато е мъченически убит. Под негово ръководство членството на Църквата се увеличава от шест до над 26 000 члена.

Към средата 19-и век кметът на Бостън и национално известен писател и публицист Джосая Куинси пише: „В даден бъдещ момент ще бъде зададен следния въпрос: Кой велик американец е направил повече от всеки друг човек на този континент за извайването на умовете и съдбите на своите сънародници? Колкото и абсурдно може да се счете от някои хора, съвсем възможно е отговорът на този въпрос да бъде Джозеф Смит, мормонският пророк!”

Джозеф Смит-младши е роден на 23 декември 1805 г. в гр. Шарън, щата Вермонт, в семейството на Джозеф и Луси Мак Смит. Роден в бедно земеделско семейство, той е петото от 11 деца — девет от които достигат зрялост. Тъй като семейството му не е могло да си позволи лукса да плаща за образование му, Джозеф има само три години официално образование. Заедно със своите братя и сестри, той се е обучавал предимно у дома от семейната библия.

Приятелят на Джозеф, Парли Прат го описва като мъж с ръст над шест фута (183 сантиметра), „добре сложен, силен и активен; със светла кожа, светла коса, сини очи и много малко брада”. С „естествено бодро” настроение, Джозеф обича да си играе с децата, да се боричка и да участва в игри по състезание за сила. Един светия от последните дни, посетил Джозеф в Къртлънд, щата Охайо, пише: „Той не изглеждаше точно така, както си представях един Господен пророк. Обаче… установих, че е дружелюбен, весел, приятен и разбран човек. Нямаше как да не го харесам”.

На седем годишна възраст Джозеф се заразява с коремен тиф по време на местна епидемия. Въпреки че се възстановява след две седмици, десният крак на Джозеф се инфектира сериозно. След неуспешни опити да се отстрани инфекцията, докторът настоява кракът да бъде ампутиран. Майката на Джозеф успява да убеди доктора да го оперира още веднъж и докторът отсранява заразената част на костта без упойка или съответните медицински средства. Джозеф отказва да бъде завързан за леглото и да изпие спиртна напитка, за да притъпи болката, а издържа на операцията в прегръдката на своя баща. Въпреки че ходи с патерици три години след това и куца леко през останалата част на живота си, Джозеф е изцелен.

Джозеф Смит се жени за Ема Хейл на 18 януари 1827 г. През 17-годишният си брак, те стават родители на 11 деца, две от които са осиновени. Първите три рожби на Джозеф и Ема умират в първите часове след раждането. През 1831 г. те осиновяват близнаци, едно от които е момче; то умира преди да навърши една година. В следващите 12 години Ема ражда шестима сина като четирима от тях достигат зрялост — най-малкият от тях се ражда пет месеца след смъртта на Джозеф.

Объркан по време на религиозно оживление в щата Ню Йорк, където живее през 1820 г., 14-годишният Джозеф прочита един стих в Новият завет и отива в гората, за да се помоли. Джозеф записва, че Бог и Исус Христос му се явяват. „Видях точно над главата си стълб от светлина по-ярък от слънцето, който се спусна постепенно, докато се установи върху мен”, пише той . Сред тази светлина той вижда две личности — Една от които произнася името на Джозеф като посочва към другата личност и казва: „Този е Моят Възлюбен Син! Него слушай!” Членовете на Църквата наричат това преживяване „Първото видение”. То завинаги променя живота на Джозеф Смит и се превръща в основно учение във вярата на светиите от последните дни. С това преживяване се поставя началото на възстановяването на Църквата на Исус Христос тук на земята.

Джозеф Смит е най-известен със своя превод на Книгата на Мормон: Още едно свидетелство за Исус Христос. Членовете на църквата вярват, че Джозеф е бил упътен до един хълм близо до Палмира, Ню Йорк, където е получил древен летопис от един ангел на име Мороний. Летописът, издълбан на златни плочи, представя историята на един народ, живял на американския континент в епохата на Христос. Джозеф превежда плочите за около 3 месеца и Книгата на Мормон е публикувана за първи път в Ню Йорк от И. Б. Грандин през 1830 г.

Въпреки че е роден като фермер, Джозеф работи като редактор, предприемач и бизнесмен. През годините, в които ръководи младата Църква, Джозеф организира международна мисионерска програма и основава една от най-големите женски организации в света. Ръководи изграждането на три града и строежа на два храма — като същевременно се сблъсква с нестихващо преследване от страна на местни шайки, които впоследствие прогонват членовете на Църквата и от трите града, които Джозеф е установил.

Тъй като религиозните и граждански права на светиите като американски граждани са били нарушени, въпреки многократните жалби към федералното правителство, ръководители на Църквата оповестяват кандидатурата на Джозеф Смит за президент на Съединените Щати през януари 1844 г. През май Джозеф официално бива номиниран на конвенция в Наву, щата Илинойс. Неговата политическа платформа призовава държавата да защити религиозните и граждански права от съществуващото преследване. По ирония на съдбата Джозеф и неговият брат са убити от една тълпа през същата година, като така се слага край на политическата кариера на Джозеф.

Джозеф и по-големият му брат Хайръм са смъртоносно застреляни на 27 юни 1844 година от тълпа, наброяваща между 150 и 200 мъже. Те се намират под стража в Илинойски затвор въз основа на лъжливи обвинения за бунт и измяна, в отговор на които са се предали доброволно на властта. Джозеф е на 38, а Хайръм на 44 години. На 28 юни се провежда погребална служба с около 10 000 опечалени. На следващия ден са били погребани тайно, за да се избегнат допълнителни нечестия от страна на шайки.

Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни днес начислява повече от 14 милиона члена. Светиите от последните дни почитат Джозеф Смит като пророк, така както почитат древните библейски пророци като Моисей и Исаия.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.