Съобщения за медиите

Вирусът COVID-19 и неговото влияние върху светиите от последните дни по света

Църквата продължава да наблюдава отблизо развитието на проблема

Църквата публикува следното изявление:

Появилите се наскоро притеснения, свързани с COVID-19 (коронавируса), създадоха широк обществен отзвук и предизвикаха значителни промени в пътуването, общуването и в установените от здравните власти указания как да се подхожда към този нарастващ проблем.

Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни внимателно наблюдава развоя на събитията и взима мерки в няколко области, за да оказва съдействие, да помага на мисионерите да бъдат в безопасност и да са ефективни, да откликва на притесненията по отношение безопасността на членовете и да планира предстоящите събития. Тези мерки се предприемат като допълнение към най-добрите практики или указания, дадени от организациите за обществено здраве на различните национални правителства.

Gwangju-bg.jpg
2020 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
 

Мисионерска работа

Църквата взима мерки да ограничи броя на мисионерите в областите, в които вирусът буди особено безпокойство. Тези мерки ще позволят на президентите на мисия да бъдат по-гъвкави в осигуряването на безопасността и ефективността на мисионерите, както и в осигуряването на адекватно пространство за мисионерите да работят от домовете си, ако бъдат преместени извън градовете, където има по-голям риск за заразяване.

Тези мерки важат за следните мисии:

 • Мисия Камбоджа Пном Пен

 • Мисия Япония Фукуока

 • Мисия Япония Кобе

 • Мисия Япония Нагоя

 • Мисия Япония Сапоро

 • Мисия Япония Токио Север

 • Мисия Япония Токио Юг

 • Мисия Корея Бусан

 • Мисия Корея Сеул

 • Мисия Корея Сеул Юг

 • Мисия Монголия Улан Батор

 • Мисия Сингапур

 • Мисия Тайланд Банкок

Камбоджа, Република Корея, Сингапур, Тайланд: Всички бъдещи мисионери, които се подготвят да служат в тези мисии или които идват от тези държави, или ще отложат датата на започване на своите мисии, или ще получат временно назначение. В допълнение към това, всички мисионери, които в момента служат в тези мисии и краят на службата им наближава, ще се завърнат у дома по-рано. Всички възрастни мисионери, както и всички млади мисионери с хронични здравословни проблеми, също ще се завърнат у дома или временно ще бъдат изпратени на мисия в своята родна страна. Някои възрастни мисионери ще продължат да подпомагат мисията от разстояние.

Япония: Всички мисионери, които се подготвят да служат в Япония, или ще отложат датата на започване на своята мисия или ще получат нови временни назначения.

Монголия: Всички мисионери, които не са от Монголия, временно ще бъдат изведени от тази държава. Тези, на които скоро им предстои да завършат мисията си, ще се завърнат у дома по-рано, докато останалите ще получат нови временни назначения.

Всеки мисионер, който се завръща у дома, ще бъде помолен да остане под карантина за 14 дни, като следва указанията на Световната здравна организация и Центровете на САЩ за контрол и профилактика на заболяванията.

Мисионерите, които останат в тези страни, ще вземат предпазни мерки, за да запазят здравето си; в това се включва да остават в апартаментите си, колкото се може повече, като избягват общуването с други хора и като преподават по телефона или чрез използването на друг вид технологии.

На всички мисионери, без значение къде служат, е напомнено да спазват основните здравни практики за превенция и предпазване от заболявания. Важно е да се отбележи, че по принцип младите мисионери не са застрашени от сериозни усложнения от коронавируса.


 

Храмовото служение:

Затворени са няколко храма, поради риск за хората, които ги посещават, както и за работниците в тях. Голям брой от храмовите работници и членовете, които посещават храма, са в по-напреднала възраст и по тази причина при тях е по-вероятно да има усложнения от коронавируса. Затварянето на тези храмове е съобразено с препоръките на местните агенции за обществено здраве. Следните храмове временно са затворени:

Храмът Тайпе Тайван

Храмът Сеул Корея

Храмът Фукуока Япония

Храмът Сапоро Япония

(Този храм преди това е бил затворен за основен ремонт)

Храмът Хонконг Китай

Храмът Токио Япония


Богослужения

Под ръководството на областните президентства, в някои райони събиранията на членове са ограничени или временно преустановени, в това число и богослуженията в неделя. Тези места са както следва:

 • Хонконг

 • Монголия

 • Република Корея

 • Япония

В това се включва съкратеното богослужение в неделя в някои области (само събрание за причастие) или отмяната на богослуженията в други. Там, където не могат да се събират за поклонение, членовете изучават, преподават и взимат от причастието като семейства, както е указано от местните свещенически ръководители.


 

Обща конференция

Първото Президентство на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни съобщи днес, че свързаните с общата конференция през април сесии за ръководители (висши ръководители, областни седемдесетници и висши служители), планирани към момента да се проведат на 2–3 април 2020 г., са отложени с шест месеца за 1–2 октомври, тази година. Поради тази причина отсъствието на висшите ръководители, които служат извън САЩ, и всички областни седемдесетници е напълно оправдано.

Освен това, във връзка със заявленията на правителствата и здравните организации, не се препоръчва на членовете на Църквата, които живеят извън САЩ, да пътуват до САЩ, за да присъстват на сесиите от общата конференция.

„Поради зачестилите предупреждения и от дълбока загриженост, а също и от съображения за световното здраве, както и съчувствие към всички, които са били или могат да бъдат засегнати от вируса COVID-19, отлагаме сесиите за ръководители, свързани с предстоящата обща конференция – се казва в подготвено изявление на Първото президентство. – Искаме да бъдем добри граждани на света и да направим каквото можем, за да ограничим разпространението на това заболяване. Искаме също да облекчим опасенията на нашите ръководители, членове и техните семейства, свързани с риска от пътуване по това време“.

Това отлагане важи само за събранията за ръководители преди конференцията. Планира се общите сесии на конференцията през април 2020 г. да се проведат, както беше обявено по-рано.

„Радваме се, че всички членове, които няма да пътуват до Солт Лейк Сити, ще могат да гледат провеждането на общата конференция през април благодарение на технологичните средства – заявява Първото президентство. – Молим се с дълбоко чувство на загриженост за всички, чийто живот е бил засегнат от тази болест“.


 

Осигуряване на помощ

От направеното първоначално дарение на Китай, състоящо се от медицински маски, очила и защитно облекло за еднократна употреба, Църквата е получила множество заявки за подобен вид помощ. Тези заявки се оценяват и изпълняват според възможностите на Църквата, макар нашите възможности за снабдяване и доставяне на такива продукти да са ограничени, заради световното търсене на тези стоки.


 

Обобщение

Благодарни сме за многобройните изрази на подкрепа и загриженост, които бяха споделени. Църквата ще продължава да следи отблизо развитието на събитията и да прави допълнителни промени, ако е необходимо. Продължаваме да се молим за всички, засегнати от вируса.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.