Съобщения за медиите

Вече е наличен вторият том на „Светии“

Първият том е разпродаден в половин милионен тираж

       

Вторият том на „Светии“: Историята на Църквата на Исус Христос на светиите в последните дни е вече налична и може да бъде закупена в търговските обекти и онлайн магазина на Църквата. Електронната версия също е на разположение безплатно в раздела История на Църквата в приложението Gospel Library (Евангелска библиотека).

Читателите ще бъдат развълнувани от безбройните истории за саможертва, поместени в този том. Старейшина Куентин Л. Кук от Кворума на дванадесетте апостоли, който е начело на отдела за история на Църквата, казва, че е имал невероятно преживяване, докато е четял вторият том по време на един дълъг полет.

„На четири отделни пъти ми се случи очите ми да се изпълват със сълзи, докато четях сто страници – казва той. – (Обикновено) не плача, докато чета, но сега ми се случи, защото бях дълбоко докоснат от нашата вяра и история на Църквата. А това, което членовете. . . (и) ръководителите на Църквата са направили, е просто невероятно“.

В първия том, който е разпродаден в половин милионен тираж и има повече от 1 милион прегледа в Интернет от излизането си през 2018 г., се разказва историята на Възстановяването на Евангелието на Исус Христос, започвайки през 1815 г. с детството на Джозеф Смит. Завършва с поклонението на светиите в храма Наву през 1846 г.

Във втория том, Никоя нечестива ръка (1846 – 1893), историята продължава от там, където тя свършва в първия том. Вторият том започва с това как хиляди светии от последните дни бягат от шайките в Наву – от тяхното място за събиране през последните седем години. Читателите следват Бригъм Йънг и Кворума на дванадесетте апостоли на запад през прерии и равнини, ставайки свидетели на тяхната увереност, че Бог е подготвил дом за тях отвъд високите върхове на Скалистите планини.

Тяхното търсене на нов дом е само началото на историята. Докато служат на Бог и изграждат ново място за събиране между планините на запада, прокудените светии се сблъскват с нови препятствия. Непоколебими жени и мъже работят заедно, за да създават общности, където верните да могат да се събират и да извършват поклонение в храмовете, построени за прослава на Бог и изкупление на живи и мъртви. По същото време стотици мисионери отпътуват за далечни страни – Англия и Дания, Южна Африка и Тихоокеанските острови – за да канят другите хора да следват Исус Христос и да помагат за установяването на Сион.

     

„Светии“ – поредица, която ще включва четири тома – е третата, състояща се от няколко тома, официална история на Църквата. Джозеф Смит възлага и следи за написването на първата история на Църквата през 30-те години на 19-и век, която бива публикувана за първи път през 1842 г. Втората история е публикувана през 1930 г. от помощник-историка на Църквата Б. Х. Робъртс, преди броят на членовете на Църквата да достигне 1 милион.

Поглед върху историята от нов ъгъл

Историкът-архивист на Църквата старейшина Легран Р. Къртис-мл. от Седемдесетте казва, че вторият том е важен, защото помага на членовете на Църквата да видят зараждането на вярата на пионерите от ъгъл, който може да се окаже нов за обикновения светия.

„Смятам, че доста добре познавам нашата история, но продължавам да откривам неща, докато чета („Светии“), които допълват познанието ми или ми дават допълнителна гледна точка – казва старейшина Къртис. – Смятам, че и читателите ще открият същото. Можете да прочетете за събития, които са добре документирани, които ви разкриват смелостта и силата на тези жени и мъже. Не искам да издавам края на никого, но след някои наистина големи трудности тук в Юта, този том завършва триумфално с освещаването на храма Солт Лейк. За членовете на Църквата по целия свят, това е един основен символ на членството им в Църквата – тази величествена сграда, за чието построяване са били нужни десетилетия“.

Във втория том са изследвани други важни факти и събития от този период, включително изпитанията и чудесата по пътя на пионерите, заселването на Солт Лейк Сити и околностите, първите светии от последните дни в Тихия океан, усложнените взаимоотношения с местните американски племена и правителството на САЩ, практикуването на многобрачието, клането при Маунтин Медоус, създаването на организациите Млади жени и Неделно училище за деца, спечелване правото на глас от жените на територията на Юта, завършването на храма Сейнт Джордж Юта, получаването на откровение от президента на Църквата Уилфърд Уудръф през 1890 г. за преустановяване на многобрачието и още много.

Многопластова история на Църквата

   

„Светии“ не е като миналите официални истории на Църквата. Всеки том започва с щателно изследване и оригинални източници, които след това се вплитат заедно от историци и писатели, като се използват техники на популярния разказ.

„Хората се свързват с разказите – казва Скот А. Хейлс, главен писател и литературен редактор на „Светии“. – Разказът може едновременно да учи хората и да ги забавлява. Една от целите на „Светии“ е светиите да научат своята история. Ако искате да завладеете читателя, особено този, който не харесва историята или академичния стил на писане, тогава разказът е начинът – защото добрата история се харесва на всеки“.

Да напишеш добра история е едно, но работата в екип по „Светии“ е внимателно обмисляна, за да остане вярна на източниците.

„Бях свикнала да пиша по такъв начин, че можех да сътворя всички желани от мен подробности, за да мога да привлека вниманието на читателя – казва Анджела Халстрьом, която помага за написването на втория том. – Но като писател на „Светии“, от изключителна важност е да оставам много, много близо до изходния материал. Не можем да използваме подробности, които не се съдържат в историческия запис и не са подкрепени от други източници. Това наистина представлява трудност, но е трудност, от която научих много – да използвам действителни исторически записи, за да създам едно силно и завладяващо повествование“.

В допълнение към повествованието, читателите на „Светии“ могат да следят бележките под линия, за да прочетат истинските документи, от които са взети разказите. Също така на различни места из бележките под линия има препратки към Church History Topics, сборник със статии по хиляди теми от книгата. Има удобни линкове към темите в електронната версия, които също така могат да бъдат намерени на интернет страницата на Църквата.

Една холистична история на Църквата с трогателни разкази

 

Старейшина Къртис казва, че отзивите за „Светии“, които е получил от членове на Църквата откакто е станал историк на Църквата през април 2019 г., са изключително положителни.

„Това, което (светиите от последните дни) изглежда наистина оценяват е начинът, по който са разказани историите и това, че може да видим недостатъците, които хората имат, наред с техните положителни черти – казва той. – Казвали са ми колко са благодарни да имат тези истории, събрани по начин, който ги обединява в една голяма история относно това какво означава да бъдеш светия от последните дни“.

Извън научните кръгове, хора, които не са светии от последните дни, помагат с рецензирането на томовете и се изказват за тяхното високо качество. Лоръл Тачър Улрик – носителка на наградата Пулицър и историк в Университета Харвард – се изказва ласкаво за „Светии“, за простата, но заинтригуваща проза, която притежава.

„Приятно ми беше да пиша рецензия за „Светии“ – казва Улрик. – Едно от нещата, които (тази книга) прави по великолепен начин, според мен, е да вземе една много, много сложна и дълбоко вкоренена история, която е била развивана чрез много сериозно академично познание. Да превърне много сложното научно знание в завладяващ и достъпен разказ“.

Следва

Последните томове на „Светии“ ще бъдат публикувани през следващите няколко години. Третият том ще насочи вниманието върху растежа на Църквата в световен мащаб и ще завърши с освещаването на храма в Берн, Швейцария, през 1955 г. Четвъртият том ще пренесе читателите в близкото минало, предавайки трудностите, съпътстващи увеличаването на броя на членовете и построяването на храмове по целия свят.

„Надявам се, че крайният резултат от (четенето на „Светии“) ще бъде една дълбока признателност към нашите предци, към жертвите и трудностите, през които са преминали“ – казва старейшина Кук. Той добавя, че се надява тази благодарност да даде на светиите „сила и мощ да преодоляват проблемите, пред които се изправят в днешно време“.

Изданието е налично в електронен формат на следните 14 езика: себуански, китайски, английски, френски, немски, италиански, японски, корейски, португалски, руски, самоански, испански, тагалог и тонгански. Печатните издания за всички езици, с изключение на английски, ще бъдат достъпни до няколко месеца.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.