Тема

Бригъм Йънг

Бригъм Йънг понякога е наричан американския Моисей или Великия колонизатор. Той се откроява сред ранните ръководители на Църквата и повежда хиляди религиозни бежанци през незаселените тогава западни погранични територии на САЩ. Той ги завежда в сурова земя, изгражда канали, култивира я и създава много проспериращи селища. Когато първата група мормонски пионери достига долината Солт Лейк през 1847 г., след като пропътува 1 300 мили през Големите равнини, Бригъм Йънг отправя поглед към долината, която тогава е гола и суха пустиня, и заявява: „Това е правилното място”.

Роден на 1 юни 1801 г., Бригъм Йънг е отгледан в погранично селище в щата Върмонт и посещава официално училище само 11 дни. Той е изкусен дърводелец, столар, бояджия и полировач.

Той не се присъединява веднага към Църквата. В продължение на две години той сериозно изучава Книгата на Мормон и едва когато се убеждава в истинността на Църквата на Исус Христос на светиите на последните дни, той става неин член. По-късно, в продължение на 30 години, той ръководи Църквата като неин втори президент.

Бригъм Йънг организира и направлява придвижването на 60 000 – 70 000 пионери до долината на Солт Лейк от щата Илинойс и други начални точки, като например Айова и Мисури, основава 350 – 400 селища в щатите Юта, Аризона, Калифорния, Айдахо, Невада и Уайоминг и създава система за разпределение на земя, която после е узаконена от Конгреса на САЩ.

Само четири дни след като първата група мормонски пионери е пристигнала в безплодната долина Солт Лейк, Бригъм Йънг забива бастуна си в земята на мястото където сега се намира храма Солт Лейк и заявява „Тук ще бъде храма на нашия Бог”.

През 1849 г. президент Бригъм Йънг създава Кредитния фонд за имиграция с цел да помогне на бедни имигранти светии от последните дни. Фондът помага на около 30 000 имигранти от Британските острови, Скандинавия, Швейцария, Германия, и Нидерландия да достигнат Америка — което представлява повече от една трета от общия брой светии от последните дни, които имигрират от Европа през този период.

Бригъм Йънг също отслужва два мандата като първи териториален губернатор на Юта и като първи директор на Управлението за отношения с индианците на територията на Юта. Също така той организира и помага при прекарването на телеграфни и железопътни линии, създава много предприятия и фирми — включително„Кооперативна търговска институция Сион”, първият универсален магазин в Америка — и е защитник на даването на жените правото да гласуват.

Въпреки ограниченото си официално образование, Бригъм Йънг е поддръжник на образованието. Той основава институции, които по-късно прерастват в Университета Бригъм Йънг (в Прово, Юта) и Университета на Юта (в Солт Лейк Сити).

Бригъм Йънг също е известен с практикуването на полигамия. Той се жени за поне 20 жени, 16 от които му раждат 57 деца. По-късно Църквата отменя многоженството, като вече над 100 години Църквата не одобрява тази практика. В наши дни практикуването на полигамия води до отлъчване от Църквата.

Бригъм Йънг умира след боледуване на 29 август 1877 г. в дома си в Солт Лейк Сити на седемдесет и шест годишна възраст.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.