Mormon Newsroom
Съобщения за медиите

 Единство в разнообразието

Първа в серия от три части на световната Църква

Може ли една църква да е единна и разнообразна в същото време? В глобален свят като нашия, където хората обменят идеи и култура по-лесно от всякога, по-добрият въпрос може да бъде "Как може една църква да оцелее без единство и многообразие?"Далеч от противоречие, двете се допълват взаимно, като страни на една монета.

Разнообразни лица от мормонската вяра

"Сега вие не сте вече странници и следователно пришълци, но сте съграждани на светиите и членове на Божието семейство." Ефесяни 2:19

Лицето на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни се променя. От състоящо се предимно от хора от Северна Европа и концентрирано в щата Юта, членството в Църквата е нараснало в целия свят от средата на 1900-те. Днес това лице отразява всяка раса и култура и има повече цвят, по-голямо разнообразие, отколкото всякога.

Мозайката може да ви изненада. Светиите от последните дни живеят в 190 страни, народи и територии, говорят над 120 езика и извършват поклонение в почти 30 000 църкви по целия свят. Бразилците движат разрастването на Църквата в Бразилия. Японците организират работата в Япония. Германците преподават Евангелието на членовете в Германия. Църквата понякога Създава конгрегации, които да отговорят на нуждите на етническите общности - като поляците в Чикаго, китайците в Солт Лейк Сити и камбоджанците в Масачузетс.

Мисионери от цял ​​свят служат в повече от 400 мисии. Млад мъж от Италия може да служи в мандарионоговоряща мисия в Англия, млада жена от Австралия може да служи в хмонгговоряща мисия в Калифорния, пенсионирана двойка от Айдахо може да служи като медицинска мисионерска двойка на мисия в Индия. Тези доброволци се потапят в чуждите култури и любовта на хората, на които служат.

Но статистиката предава само част. Голяма част от тази история е разказана чрез културно изразяване.

Може да се насладите на културно тържество по време на всяко освещаване на храм на Църквата и ще видите жизнеността на народите по света. Независимо дали става въпрос за артистичността на източноевропейските култури в храма Киев, Украйна или оживените фолклорни изпълнения в Буенос Айрес, Аржентина, тези тържества показват танците, музиката и костюмите на светиите от последните дни в тяхната домашна среда.

На всеки три години мормонските художници от цял ​​свят участват в Международния художествен конкурс. Провеждано от Църквата, това събитие включва картини, рисунки, илюстрации, фотографии, скулптури и други. Събрани в един еклектичен дисплей, рамо до рамо, тези творби  показват дълбините на религиозния размисъл и майсторството на духовното въображение. Участниците изобразяват личностите на своите предци и чувствителността на техния регион. Нито една перспектива не засенчва друга, а цветовете на Евангелието винаги изпъкват.

Във всяка страна и на местно ниво светиите от последните дни участват в собствената си култура. Но независимо от етническата принадлежност или външния вид, те имат обща идентичност като деца на един и същ Небесен Отец. Расата е потвърждаващата част на човешката цел. Колкото тези различия да обогатяват, толкова Евангелието на Исус Христос е над всички тях и ги обедниява.

Като Христовото тялото

"Защото, както тялото е едно, а има много членове, и всички членове части на тялото, които са много, пак са едно тяло, така че това е Христос." 1 Коринтяни 12:12

Да се живее според Евангелието не изисква от хората да се откажат от това, което ги прави уникални. Качествата, които формират идентичността и изграждат характера, допринасят за благото на Църквата. В Новия Завет апостол Павел сравнява Църквата с тялото на Христос. По това време клонове на Църквата са разпръснати из различни култури и националности на Средиземно море. Той пише: "От един Дух сме ние всички кръстени в едно тяло" (1 Коринтяни 12:13). Така е и днес. Църквата на практика има членове от всички раси и националности и всеки един е жизнено важен член на цялото.

Въпреки всичките си различия, светиите от последните дни могат да намерят утеха в своите общи черти. Където и да пътуват, независимо дали в Сеул, Сао Паоло или Санкт Петербург, членовете на Църквата чувстват подкрепата на своята религиозна общност. Те споделят общ набор от вярвания, позната лексика и общ ангажимент да се грижат един за друг. Въпреки че могат да не са единни в политически възгледи или икономическо положение, те израстват заедно, тъй като премахват разликите с разбиране и чувствителност.

Влизането в мормонска зала за  вземане от Причастието и слушането на химните по време на Богослужение може да ви накара да се почувствате като у дома си. Неделните служби следват една и съща структура, разполагат със сходна музика и отслужват по един и същи начин причастието. Проповедите използват едни и същи свети писания, а говорителите и учителите преподават от едни и същи помагала. Едни и същи учебни материали са преведени и се намират в конгрегациите на цялата църква. И все пак всеки светия от последните дни интернализира опита по различен начин. Единна евангелската култура съществува редом с различните индивидуални и обществени среди.

В крайна сметка не съществуват американски светии от последните дни, европейски светии от последните дни, латински светии от последните дни, африкански светии от последните дни или азиатски светии от последните дни. Има само светии от последните дни.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.